BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Wizz Airé lett a Monarch résideje

A Wizz Air 18 százalékkal bővítheti járatainak számát a London-Luton repülőtérről, miután a magyar hátterű légitársaság megszerezte a csődbe ment Monarch Airlines résidejét.

A Wizz Air 18 százalékkal bővítheti járatainak számát a London-Luton repülőtérről, miután a magyar hátterű légitársaság megszerezte a csődbe ment Monarch Airlines résidejét. Ez praktikusan a le- és felszállási jogokat jelenti. A közép-európai piacra fókuszáló társaság kettővel hétre bővíti jövőre a lutoni bázison lévő gépeinek számát, ami hetente 28 új járatra nyújt lehetőséget. A most megszerzett résidők után az EasyJet és a Norwegian is érdeklődött – közölte a Reuters. A Gatwick repülőtérhez kapcsolódó jogokat az International Airlines Grouphoz tartozó British Airways szerezte meg. Iparági szakértők szerint a Monarch két résidejének értéke együtt 60 millió font (21,1 milliárd forint) körül lehet.

A WizzAir Debrecen és London között közlekedõ repülõgépe a debreceni repülõtéren, ahol köszöntötték a légitársaság százezredik utasát 2013. november 27-én.
Forrás: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A résidő megszerzése egyértelműen jó hír a Wizz Air befektetőinek, eleve minden más légitársaság csődjéből profitálhatnak a piacon maradók, de a plusz felszállási időkben többletprofitot is elérhetnek. Hosszú távon több hasonló lépés várható, de egy-egy ilyen hír árfolyamhatását nehéz számszerűsíteni. Egyébként is lehetett hasonló hírekre számítani – mondta a Világgazdaságnak Cinkotai Norbert. A KBC Equitas elemzője szerint az olaj drágulása hosszú távon akkora többletköltséget okozhat több hagyományos légitársaságnak, hogy néhányan ki is eshetnek a versenyből.

Ezen résidők megszerzésével a fapados modellben működő cégek folyamatosan növelhetik piaci részesedésüket. Így van realitása a Wizz Air gépparkfejlesztésének, egyrészt a meglévő repülőgépek cseréje, másrészt az új járatok indítása miatt – tette hozzá Cinkotai Norbert.

A Wizz Air árfolyama 0,2 százalékkal 3348 angol pennyre emelkedett tegnap délutánig a londoni tőzsdén. Idén 87 százalékkal nőtt a papír kurzusa. A február eleji 1560 pennys mélypont után folyamatosan emelkedett az árfolyam, kivéve az augusztus közepétől szeptember végéig tartó időszakot, amikor volt egy kis megtorpanás 2900 penny körül. A harmadik negyedéves gyorsjelentés előtti, csaknem 3400 pennys csúcs után 11,7 százalékkal esett az árfolyam, ami kicsit meg is lepte az elemezőket. Az azóta eltelt több mint három hétben behozta a lemaradást, és újra az egyébként jó számokat tartalmazó gyorsjelentés előtti szintre ért.

A Reuters adatbázisa szerint 3317,25 penny a Wizz Air célára, ez 0,9 százalékkal van a tegnap délutáni szint alatt. A legmagasabb célár 4005, a legalacsonyabb 2100 penny. Az ajánlás: vétel. Az elmúlt hetek ralijában még nem mindegyik elemző vizsgálta felül ajánlását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.