BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erősödéssel nyithatnak az európai börzék

Szerény indexemelkedésre lehet számítani csütörtökön a főbb európai értékpapírpiacokon a kereskedés kezdetén.

A befektetők kedvező eredményadatokat várnak a most induló negyedik negyedéves tőzsdei beszámoló szezontól. A nagyobb vállalatok közül csütörtökön a Tesco teszi közzé harmadik pénzügyi negyedévi adatait forgalmának karácsonyi alakulásával együtt. A fontosabb makrogazdasági adatok közül a tőzsdei árfolyamokat az Eurostat kimutatása befolyásolhatja az euróövezet ipari termelésének novemberi alakulásáról.

A határidős indexjegyzések alapján az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,07 százalék emelkedéssel kezdi a kereskedést, a londoni FTSE-100 index 0,06 százalékkal, a frankfurti DAX index 0,05 százalékkal, a párizsi CAC-40 index 0,07 százalékkal emelkedik nyitáskor.

Szerdán többségében veszteséggel zártak a főbb európai értékpapírpiacok. A pán-európai Stoxx 600 index 0,47 százalék, az FTSE Eurofirst 300 index 0,32 százalék gyengüléssel fejezte be a kereskedést, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,42 százalékkal csökkent.

Londonban 0,23 százalék nyereséggel zárt az FTSE-100 index, a frankfurti DAX index 0,78 százalék veszteséggel, a párizsi CAC-40 0,35 százalék csökkenéssel végzett. Madrid 0,02 százalék, Milánó 0,66 százalék nyereséggel zárt.

A távközlési ágazat szerepelt leggyengébben szerdán, az ágazati mutató közel két százalékkal gyengült. A svéd Tele2 közel nyolc százalékot veszített árfolyamából. A banki részvények viszont erősödtek, az ágazati mutató két százalékkal emelkedett. Számos bank portfólió-súlyozási minősítését javították szerdán befektetési tanácsadó társaságok. Az ágazaton belül a Commerzbank részvénye érte el a legjobb eredményt öt százalék erősödéssel. Pozitív eredményt ért el a biztosítási ágazat is szerdán, bár a bankoknál jóval szerényebbet. A többi gazdasági ágazat mutatója gyengült.

Az olajár az előző napi nagy emelkedést követően csütörtökön kissé lefelé korrigált. A Brent 0,09 százalékkal hordónként 69,14 dollárra, a WTI 0,08 százalékkal 63,52 dollárra csökkent.

A WTI szerdán az amerikai kereskedési idő alatt 63,67 dolláron is forgott, ami 2014 december 9 óta a legmagasabb ár, a Brent ára pedig 69,37 dolláron, ami 2015 májusa óta a legmagasabb.

A dollár erősödött csütörtök reggel, az arany ára pedig a szerdán elért négy havi csúcsról kissé lefelé korrigált. Szerdán a dollár gyengülését és az arany árának emelkedését váltotta ki a Bloomberg hírügynökség jelentése arról, hogy a világ legnagyobb devizatartalékával rendelkező Kína mérsékelni, vagy teljesen megszüntetni készül a dollárkötvény vásárlásokat. Csütörtökön a kínai pénzpiaci felügyelet a hírt téves információkra támaszkodó értesülésnek nevezve cáfolta.

Az euró jegyzése 0,04 százalékkal 1,1942 dollárra csökkent, az arany ára 0,07 százalékkal ment lejjebb 1318,40 dollárra unciánként.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.