BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Osztalékemelést várnak a Telekomtól

Még nincs is hivatalos döntés a 2017-es eredmény után fizetendő osztalékról, de már javában folyik a találgatás a várható összegről az elemzők és a piaci szereplők között.

Kiemelt beruházássá minősítette a kormány a magyarországi mobilhálózat-fejlesztéseket, ezzel az a célja, hogy hazánk digitális fejlettségben a 2020-as évek elejére az Európai Unió tíz legfejlettebb tagállamához tartozzon. A Magyar Telekom a Világgazdasággal közölte: a döntéssel a nagyberuházásokat végrehajtó hálózatfejlesztő távközlési szolgáltatók számára jelentősen lerövidülnek a szakhatósági engedélyeztetési eljárások, így felgyorsulhat a fejlesztések megvalósítása.

Fotós: Balaton József

A hazai mobilhálózat-fejlesztések kiemelt beruházássá minősítésének nincs érdemi árfolyamhatása, azt eddig is lehetett tudni, hogy a kormány támogatja e fejlesztéseket

– mondta Nagy András, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője. A szakértő úgy véli, hogy az Európai Unió felé tett vállalások teljesítése a szabályozónak és a Magyar Telekomnak is érdeke. Ez a lépés inkább csak gyakorlati jelentőségű, az egyszerűbb engedélyeztetéssel gyorsabban épülhetnek a hálózatok.

Mindez jó a Magyar Telekomnak is, meg az államnak is. Ráadásul utóbbinak egy fillérjébe sem kerül, mégis segítette a folyamatot: pénzügyi támogatás vagy adókedvezmény helyett egy szabályozói szívességgel támogatja a széles sávú internet elterjedését

– mondta Nagy András. Az Erste szerint a 2020-ban várható 5G-tenderhez is kell a mobilhálózat-fejlesztés, hisz az egy jól működő 4G-hálózatra támaszkodva épülhet majd ki.

Az 5G-re pedig azért lesz szükségük a piaci szereplőknek, mert arra épülnek a jövőben egyre nagyobb szerepet kap, dolgok internetéhez kapcsolódó megoldások. A Magyar Telekom osztalékpolitikájában továbbra is a biztonságé lesz a főszerep, így várhatóan marad a részvényenkénti 25 forint. Ez egyébként elég jó, 5 százalék feletti osztalékhozamot jelent. A kifizetés előtt az árfolyamban is beindulhat egy enyhe osztalékrali, de az legfeljebb áprilisban várható

– tette hozzá Nagy András. Az Erste célárfolyama egyébként meglehetősen pesszimista, alig 450 forint, ami 15 forinttal alacsonyabb a mostani árfolyamnál.

A Digitális jólét programban megfogalmazott mobilhálózat-fejlesztések alapvetően jól jöhetnek a Telekomnak. A cég a tavalyi eredményének terhére várhatóan csak a célként kitűzött 25 forintos részvényenkénti osztalékot fizeti majd ki. Ez akkor emelkedhetne, ha a frekvenciapályázat és a Digi mobilpiaci belépése körüli bizonytalanságok eltűnnének, ám minderre idén nincs esély. Lehetőség amúgy lenne az akár 30 forintra is, de ahhoz most túl óvatos a cég vezetése

– mondta Kovács Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. helyettes vezető elemzője.

A lapunk által megkérdezett szakértők egyetértenek abban, hogy a 2018-ban kifizetendő Magyar Telekom-osztalék 25 forint lesz részvényenként, a jövőt illetően azonban már van, aki optimista. „Az idei teljesítményre 2019-ben fizetendő osztalékot már 30 forintra várjuk. A jelenlegi üzleti folyamatok alapján nagy csalódás lenne egy ez alatti kifizetés. Az osztalék esetleges emelésére a tavalyi negyedik negyedéves eredmények ismertetésekor utalhatnak majd” – mondta Cinkotai Norbert, a KBC Equitas elemzője.

A Telekom 2017-es negyedéves gyorsjelentéseiben mindig 25 forintos 2017-re vonatkozó osztalékcélt közölt. Ezt alátámasztja, hogy a társaság tartósan a 30-40 százalékos sáv közepén akarja tartani az eladósodottsági szintet, márpedig az a harmadik negyedév végén 37,4 százalékon állt. „E mutató 2016 elején, amikor újra osztalékot kezdett fizetni a társaság, 40 százalék felett volt. Egyre jobban közeledünk ahhoz a trendhez, amelyet hosszú távon szeretnénk tartani” – mondta korábban Szabó János, a hazai távközlési vállalat gazdasági vezérigazgató-helyettese. Az is az osztalék 25 forinton tartása mellett szól, hogy a 2017-re vonatkozó osztalékcél kialakításakor még nem számoltak vele, hogy a Digi megvette a 400 ezer előfizetővel rendelkező Invitel lakossági üzletágát. Ezenkívül a következő évek frekvenciapályázataival kapcsolatban is sok még a bizonytalanság. A 700 megahertzes, azaz az 5G-hez szükséges sáv kiírásának részletei nem ismertek. Továbbá fontos, hogy a Magyar Telekom 2100 megahertz frekvenciasávú jogosultsága esetében 2019-ben, a 900 megahertz és az 1800 megahertz frekvenciasávok egy részében pedig 2022-ben járnak le a szerződések.

Bár a magyar telekommunikációs cég árfolyama az elmúlt egy évben 9 százalékkal esett, a tavalyi kifizetésnek a bejelentés napi árfolyamhoz számított 4,8 százalékos osztalékhozama a régióban nem számít rossznak. Ennél egyedül a cseh O2 osztalékhozama magasabb, de a lengyel Orange Polska és az osztrák Telekom Austria nem is fizetett rendes évi osztalékot, míg a Digi még nincs is egy éve a bukaresti tőzsdén. A Magyar Telekom vélhetően nem csupán a frekvenciára való tartalékolás és a Digi várható mobilpiaci megjelenése miatt lesz óvatos az osztalékkal. Nyilván el akarják kerülni, hogy az előzetesen kalkuláltnál esetleg magasabb frekvenciadíjak miatt ne tudjanak majd osztalékot fizetni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.