BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szórja a pénzt Bukarest

Románia államadóssága 25,4 milliárd lejjel (5,5 milliárd euró) emelkedett 2017 harmadik negyedévében 2016 azonos időszakához képest.

Románia államadóssága 25,4 milliárd lejjel (5,5 milliárd euró) emelkedett 2017 harmadik negyedévében 2016 azonos időszakához képest, ám a GDP arányában 0,6 százalékpontos visszaesést mértek, miután az össztermék érdemben emelkedett. Szeptember végén a román államadósság 295,4 milliárd lejt tett ki, szemben az előző évi 270 milliárddal. Az össztermékhez viszonyítva ez 35,7 százalék.

A tavalyi költségvetés 815 milliárd lejes GDP-re és 5,2 százalékos gazdasági növekedésre épült, ezt azonban sikerült túlszárnyalnia az országnak, így a módosított büdzsé már 6,1 százalékos növekedés mellett 842,5 milliárd lejre támaszkodhat. Egyes elemzők szerint a román gazdaság növekedésének üteme elérheti a 7 százalékot is, de ez továbbra sem jelenti azt, hogy az adósság, illetve a költségvetési deficit érdemben csökkenne. Sőt, Ausztria mellett Románia az egyetlen olyan kivétel, amely az elmúlt években nem csökkentette, hanem látványosan tágította a büdzsén tátongó lyukat.

A román GDP-arányos deficit 2015-ben még 0,8 százalékon állt, egy évvel később ellenben már elérte a 3 százalékot. E tendencia 2017-ben is folytatódott, a hiányt év elején 3 százalékra lőtte be a kormány, 5,2 százalékos gazdasági növekedéssel számolva. A költségvetés azonban annak ellenére sem került jobb helyzetbe, hogy a GDP-növekedés közelíti a 7 százalékot, a hiánycél ugyanis 3 százalékon maradt, tehát nominálisan egyre többet költ az állam.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.