BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felfelé veheti az irányt a Telekom

Az idei évre vonatkozó prognózisok pozitívak, bár a bevétel soron a tavalyinál gyengébb számokat vár a menedzsment.

Egyelőre el kell engedniük a 30 forintos osztalékról szőtt álmaikat a Telekom befektetőinek, miután a menedzsment az idei eredményből is csak 25 forintot fizetne papíronként a részvényeseinek. Ennek oka lehet, hogy a vezetés még mindig tart egy új szereplő megjelenésétől a piacon, ami tovább fokozná a versenyt, és negatív hatással lehetne a vállalat bevételeire. Emellett már a közelgő frekvenciatenderekre is készülnek.

Forrás: MW

Egyébként jól sikerült a Telekom negyedik negyedéve, a bevétel soron bőven az elemzői várakozások felett teljesített a cég, főként az EU-s kifizetések nyomán megugró RI/IT bevételek megugrásának és az adatbevételek növekedésének köszönhetően. Mi több, az utóbbi időben lemorzsolódó vezetékesbevételek is növekedtek, mivel a készülékértékesítési és a tv-bevételek erősödése kompenzálta a hangalapú kiskereskedelmi bevételek további csökkenését.

Javult az eredménytermelés is, az EBITDA soron (a montenegrói operáció értékesítése miatt kieső forintokkal nem számolva a bázisidőszakban) emelkedés látszik. Még az ijesztően nagy visszaesést mutató nettó profit is pozitívan alakult, hiszen – ha a tavalyi halasztott adókötelezettség átértékeléséből származó egyszeri pozitív tétel hatását figyelmen kívül hagyjuk is – emelkedést láthatunk.

Az idei évre vonatkozó prognózisok szintén pozitívak, bár a bevétel soron a tavalyinál gyengébb számokat vár a menedzsment. Ez valószínűleg nem lesz hatással az eredménytermelésre, javulás várható az EBITDA soron, és a nagyobb beruházások ellenére a szabad készpénztermelés tekintetében is. Ráadásul a menedzsment a korábbi években is konzervatívabb várakozásokat fogalmazott meg februárban, így könnyen lehet, hogy még a fentinél is jobb eredményeket láthatunk majd.

Összességében tehát a jó számok és a pozitív prognózis tompíthatja az osztalékhírek miatti negatív nyomást, a papír pedig – az osztalékrali közeledtével – még felfelé veheti az irányt.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.