BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiárazódott a speciality pharma story

A Richter árfolyamában a technikai és fundamentális túladottság miatt akár nagyobb, 500-1000 forint körüli áremelkedés is bekövetkezhet a jövőben.

Nagyot zuhant az elmúlt egy hétben a Richter árfolyama. Az ok a méhmióma kezelésére szolgáló készítmény körüli huzavona. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) egyik bizottságának (PRAC) közleménye szerint az Esmyával addig nem szabad új kezeléseket kezdeni, amíg a vizsgálatok le nem zárulnak a májkárosodási ügyekkel kapcsolatban. Ez pedig május végére várható.

A cég a gyorsjelentést követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a vizsgálatok miatt az árbevétel-kiesés akár az 50 millió eurót is elérheti, ami szerintünk mintegy 3-4 milliárd forintos eredménykieséssel járhat.

Egyetértünk a cég azon véleményével, amelyet már az Allergan is kihangsúlyozott egy héttel ezelőtt, hogy a gyógyszer nagy valószínűséggel biztonságos, mivel eddig több mint 700 ezer beteget gyógyítottak probléma nélkül. Lehetnek olyan kórelőzmények, amelyeket szűrni kell a kezelés megkezdése előtt, s a határozat is emiatt születhetett, mivel a már megkezdett kezeléseket folytathatják az orvosok.

Összességében a potenciális és szerintünk konzervatívan számított 50 millió eurós árfolyamkiesés mintegy 20 forintos negatív fairérték-hatással járhat. Ha a gyógyszert visszavonnák, akkor a modellünk szerinti negatív hatás nem éri el a 600 forintot a részvény fair értékében. Így az első bejelentés óta bekövetkezett, nagyjából 1300 forintos árfolyamzuhanás már nemcsak az Esmya kiesését, de szerintünk gyakorlatilag az úgynevezett speciality pharma storyt is kiárazza a részvényárból, pedig a cégnek vannak további ígéretes készítményei is.

Ilyen pl. a cariprazine vagy a női termékenységet növelő biogenerikus készítmény. Ezt a kiárazódást az is mutatja, hogy a részvény értékeltsége visszacsökkent arra a szintre, amelyet a speciality pharma story (originális készítmények súlyának növekedése a generikusokkal szemben) indulása előtt láthattunk. Így az árfolyamban a technikai és fundamentális túladottság miatt akár nagyobb, 500-1000 forint körüli áremelkedés is bekövetkezhet a jövőben.

https://www.vg.hu/penzugy/nem-adja-ki-2018-prognozisat-richter-787151/

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.