BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hongkong is esélyes az Aramco IPO-jára

Mohamed bin Szalman szaúdi koronaherceg Londonban és New Yorkban tesz látogatást, utána dönt arról, hogy Rijád mellett mely börze vehet részt a világ legnagyobb elsődleges részvénykibocsátásában (IPO).

Tovább folyik a küzdelem London és New York között, hogy melyikük vezethesse be tőzsdéjére az Aramco részvényeit. A nyertes kiválasztásában kulcsfontosságú lesz a szaúdi koronaherceg tegnap kezdődött angliai látogatása, amelyet március második felében egy hosszabb, kéthetes amerikai körút követ. Mindkét aspiráns, azaz a London Stock Ex­change és a New York Stock Exchange is bemutatkozhat Mohamed bin Szalman előtt, érveket felsorakoztatva a presztízsnövelő üzlet elnyerése érdekében.

Előbb persze a politikai vezetőkkel találkozik a népes szaúdi delegáció, amelynek tagja Khalid al-Falih energiaminiszter és Amin Nasszer Aramco-vezérigazgató, s amelyet első alkalommal vezet az olajbirodalom gyakorlati irányítását tavaly átvevő herceg. Londonban Theresa May kormányfő fogadja, Washingtonban Donald Trump elnök vendége lesz. Az Aramco-részvényeket a tervek szerint két pénzügyi központban vezetik be, s mivel ebből az egyik természetszerűleg Rijád lesz, csak a másik hely kiadó, de salamoni megoldásként egy harmadik helyszínt sem lehet eleve kizárni.

A Reuters értesülései szerint korántsem biztos, hogy angolszász tőzsdék közül kerül ki a győztes, az évezred legnagyobb IPO-ját ugyanis Hongkong könnyen elhalászhatja az orruk elől. Két nyomós érv szól emellett.

Forrás: AFP/Dominic Lipinski

Az egyik technikai jellegű: az ázsiai tőzsdén lényegesen enyhébbek a kibocsátókkal szemben megfogalmazott követelmények, a szaúdiaknak kevesebb érzékeny adatot kellene megosztaniuk a nyilvánossággal. A másik érv üzleti: a szaúdiak szorosabbra szeretnék fűzni gazdasági kapcsolataikat Kínával, s ebben katalizátorszerepet tölthet be az Aramco. A szaúdi királyi család tanácsadói szerint a túlzott átláthatóság visszaüthet, s akár a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) vezető erejét adó ország üzleti érdekeit is sértheti.

Persze az is előfordulhat, hogy egyedi elbírálás alá veszik az Aramcót. Az utóbbi időszakban New Yorkban például jelentősen megkönnyítették a tőzsdére lépést – igaz, a startupoknak és a kisebb tőkeerejű cégeknek. London sem maradt rest, a brit szabályozás egy új kategóriát hozna létre az Aramcóhoz hasonló állami tulajdonú társaságok tőzsdei bevezetésének megkönnyítésére, jóllehet ezt az ötletet erős politikai támadások érik. A britek a Brexit utáni stratégiai szövetségeseik körében kiemelt helyet biztosítanának Szaúd-Arábiának.

Elemzők Washington esélyeit jobbnak látják a Brexit okozta bizonytalan brit helyzet miatt és azért is, mert Donald Trump tavaly novemberben leszögezte, hogy mindent megtesznek az üzlet érdekében, amelyet Amerika prioritásként kezel. Bennfentesek szerint a koronaherceg is New Yorkot preferálja.

És ez a legfontosabb, ugyanis a döntést Mohamed bin Szalman egy személyben hozza meg, az időzítés azonban kérdéses, mivel elképesztő mennyiségű szempontot kell mérlegelni és összehangolni a siker érdekében. Szakértők szerint a helyszínt április végéig kell kijelölni ahhoz, hogy még novemberben megtörténhessen az IPO. Ha későbbre csúszik a választás, akkor már csak jövőre mehet tőzsdére a 2000 milliárd dollárjával a világ legértékesebb vállalatának tartott nemzeti olajtársaság. A világ eddigi legnagyobb tőzsdei IPO-jából egyelőre csak az 5 százalékos részvénypakett és a 100 milliárd dolláros tőkebevonás tűnik biztosnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.