BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A réz árfolyama is esik a vámtarifa miatt

Az acéléhoz hasonló védővámmal aligha sújtja az Egyesült Államok a rézbehozatalt, az elemzők szerint más oka van az egy hónapja kezdődött árfolyamesésnek.

Alig egy hónap leforgása alatt 5 százalékkal csökkent a réz árfolyama a londoni árutőzsdén, a sanghaji börzén pedig még szembetűnőbb a változás, ott a réz jegyzése a tavaly szeptemberi mélypontra esett vissza. A kínai tőzsdén a jegyzési ár egy hét alatt 2,5 százalékkal mérséklődött, míg az év elejétől tekintve már 8,2 százalékos a mínusz.

Az árakat több tényező befolyásolja egyszerre, amelyek közül az utóbbi időben felerősödött a kereskedelem szabályozásával és korlátozásával kapcsolatos félelem.

Sanghajban az év elejétől 8,2 százalékot esett a vörös fém ára
Forrás: AFP

Arról nincs szó, hogy az acél- és az alumíniumbehozatalt védővámokkal drágító Egyesült Államok hasonló intézkedésre készülne a réz esetében is, nem is lenne sok értelme, hiszen az ország nettó rézexportőr. Az európai országokból, Kanadából és Ázsiából érkező válaszlépések viszont kedvezőtlenül érinthetik a réz árfolyamát az árutőzsdéken. Oliver Nugent, az ING árupiaci stratégája a MetalBulletinnek elmondta: az utóbbi két hétben főként a kereskedelmi szankcióktól való félelem mozgatta a piacokat. Hozzátette, a rézkereskedő cégekkel szemben jelenleg is zajló dömpingellenes intézkedések is kedvezőtlenek a termék tőzsdei árfolyamára nézve.

A következő egy-két hónapban emelkedésnek indulhat a réz az árutőzsdéken

– erről beszélt Casper Burgering a Reutersnek. Az ABN Amro elemzője szerint ennek feltétele a gyengülő dollárárfolyam és a stabil kínai gazdasági kilátások lennének.

Emlékeztetett arra, hogy az acélra és alumíniumra kivetett védővámok miatt a dollár gyengül a vezető devizákkal szemben, ennek hatására a zöldhasúban jegyzett nyersanyagok, így a réz árfolyama is feljebb kerülhet az árutőzsdéken. Az idei évre tervezett gazdasági növekedés Kínában 6,5 százalék lehet, hasonló dinamikájú bővüléssel, mint 2017-ben. Az ABN Amro elemzője hozzátette, a legfrissebb rézimportadatok visszaesést mutatnak ugyan (a feldolgozatlan réz behozatalának mennyisége három egymást követő hónapban csökkent), de ez szezonális hatásokkal magyarázható.

Szűk, oldalazó sávban mozgott az utóbbi 6-8 hónapban a réz árfolyama, így az utóbbi egy hónapban tapasztalt esésnek nem tulajdonít különösebb jelentőséget Hosszú Ferenc, az OTP Alapkezelő portfóliómenedzsere. Véleménye szerint nem várható az acélhoz és az alumíniumhoz hasonló amerikai importvám bevezetése, az esetleges európai, ázsiai, kanadai válaszreakciók hatása pedig egyelőre kiszámíthatatlan a réz árfolyamában. A szakértő emlékeztetett rá, hogy a január–februári időszak szezonálisan gyenge a réz kereskedésében.

Véleménye szerint a március–áprilisi időszakban új csúcsra kerülhet a tőzsdei ár, a második fél évben viszont több érv szól az alacsonyabb árak mellett. Eltűnt ugyanis a piacról egy fontos kockázat: Brazíliában, Chilében és Oroszországban sem lehet számítani jelentősebb termeléskiesésre. Hosszú Ferenc azzal magyarázta az árfolyam nagyobb esését a kínai tőzsdén, hogy a vártnál gyengébb beszerzési adatok érkeztek az utóbbi két hónapban, a kereskedői készletek pedig magasabb szinteken vannak a korábbiaknál.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.