BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ismét rátalálhatnak az aranyra

A február elején indult részvénypiaci korrekcióval véget ért a közel másfél éven át tartó, alacsony volatilitású időszak a tőzsdéken.

A február elején indult részvénypiaci korrekcióval véget ért a közel másfél éven át tartó, alacsony volatilitású időszak a tőzsdéken. Az idei év karakterisztikája megváltozott, a befektetők előtt számos kockázat tornyosul, miközben a növekedés még alapvetően erős a világban, így láthatóan nagy erők feszülnek egymásnak.

Az egyik legfontosabb kockázat a kereskedelmi háború eszkalálódása:

ha egy mindenki számára hátrányokkal járó protekcionista politika felé tolódnak a folyamatok, az nemcsak gazdasági lassulást, hanem további részvénypiaci lejtmenetet eredményezhet.

Az alapforgatókönyv szerint továbbra sem ez a legvalószínűbb kimenetel. Sokkal inkább az egyensúlytalanságokat akarja kiküszöbölni az amerikai elnök, nem pedig a szövetségesei ellen fordulni, de nem lehet kizárni a folyamat erősödését.

Forrás: AFP

Mindezzel párhuzamosan látványosan emelkedni kezdtek a rövid oldali, elsősorban dolláros kamatok, a finanszírozási költségek növekedése pedig számos változó kamatozáshoz kötött eszköz árazását negatívan érintheti. Látványos a magas kamatozású, kockázatosabb kötvények alulteljesítése, ahol már érezteti hatását az emelkedő hozamkörnyezet; itt már hónapok óta a kijáratot keresik a befektetők. Európában is érezhetően lassul a növekedés. Bár egyelőre nem lehet tudni, hogy egy átmeneti lassulás vagy tartósabb visszaesés következik-e be a gazdasági aktivitásban, az európai eszközök árazásán mindenesetre érezhető ez a kockázat.

Ha lehet hinni a történelmi mintáknak, még hónapokon keresztül velünk maradhat e magas volatilitású időszak, egy ilyen környezetben pedig jól teljesíthetnek a defenzív eszközök. A korábban ismert menedékeszközök közül már nem egyértelmű, hogy egy ilyen piacon melyek fognak jól teljesíteni. A nemesfémekben alkalmasint lehet még potenciál. Ha a technikai képet nézzük, az arany esetében beszűkülést láthatunk; ha sikerülne kitörnie az 1350 dolláros szint fölé, az jelentős lökést adhatna a legértékesebb nemesfémnek a következő hónapokra.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.