BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Másodfokon is pert vesztett az Enefi Romániában

Újabb kedvezőtlen bírósági ítélet felhőzte be az Enefi egyébként is borús kilátásait, de a piac már nem is reagál a negatív hírekre.

Alig másfél milliós forgalommal, plusz-mínusz 1-2 százalékos kilengéssel reagált az Enefi kurzusa az újabb romániai bírósági ítéletre. Háromórányi hezitálás után már délben ismét a nyitóárnál horgonyzott a kurzus, mintha el sem kezdődött volna a kereskedés. Délután ismét gyengült, majd erősödött az árfolyam.

Nem csoda, hiszen a társaság létszáma már tíz fő alá csökkent, s a menedzsmentnek nincs más sztorija, mint a saját részvények szorgos gyűjtögetése, meg az alaptőke morzsolgatása.

Ehhez képest egészen bagatell, hogy még a romániai bíróságokon sem terem babér a társaságnak.

Ezúttal arról tájékoztatta a cég a befektetőket, hogy a romániai bíróság másodfokon is elutasította a társaság keresetét, hogy kapja vissza a távhőtámogatásra számolt, korábban megállapított és befizetett 1 302 516,85 lej (körülbelül 90 millió forint) összértékű késedelmi kamatot. A döntést még nem indokolták meg. Nem ez az egyetlen kedvezőtlen ítélet, hiszen tavaly decemberben

jogalap hiányában elutasították a társaság romániai érdekeltségének (E-Star CDR) Gyergyószentmiklós városával szemben benyújtott keresetét.

Romániai lapértesülések szerint 27 millió eurót követel az Enefi-leány Gyergyószentmiklóstól.

Fotó: Shutterstock

A mostani közleményből annyit lehet még kihámozni, hogy az E-Star Investment Management SRL felszámolása lezárult vagyon hiányában, de

hivatalos értesítést a társaság még nem kapott erről.

Az sem jó hír, hogy bár egy másik perben másodfokon az Enefi egyik romániai cégének, a Distritermnek adott igazat a bíróság, és ez alapján a román adóhatóság az Enefi szerint nem regisztrálhatta a felszámolási eljárásban a 932 730 lejes (65 millió forint) áfakövetelését, az adóhatóság azonban továbbra is követeli a pénzt a cégtől, amelynek felülvizsgálati kérelmét a bíróság elutasította.

Az Enefi (ex-RFV, majd ex-E-Star) lassan teljesen kiürül. A cég korábban települési és intézményi távfűtési rendszereket működtetett több országban, s romániai projektjei közül utolsóként a gyergyószentmiklósi távfűtést adta át a helyi önkormányzatnak. Amint a 2017-es évre vonatkozó igazgatósági jelentésben olvasható, a társaság állományi létszáma az operáció korábbi, drasztikus leépítésének eredményeként minimálisra redukálódott, azaz tíz fő alá csökkent. Ez a létszám csak a napi működés fenntartásához elegendő.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.