BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hosszabb távon erősödhet az euró

A 2019-es év végére az amerikai irányadó ráta már az egyensúlyinak tekintett 2,9 százalékos szintet is elérheti.

A dollár euróval szembeni erősödését lehetett tapasztalni 2018 második negyedévétől kezdve, most 1,14 körüli szinteken mozog az árfolyam.

Ez leginkább azzal magyarázható, hogy az amerikai üzleti ciklus az eurózónában tapasztaltaknál előrehaladottabb állapotban van.

Ezáltal az amerikai jegybank (Fed) folyamatosan halad előre a kamatemelési ciklusában, míg az Európai Központi Bank (EKB) továbbra is kimondottan laza monetáris politikát folytat.

A Fed idén már két alkalommal is emelte az irányadó rátát, és az év hátralevő részében további egy kamatemelésre számítunk. 2019-ben összességében három kamatemelést várunk az amerikai jegybanktól. Ennek következtében

a 2019-es év végére az amerikai irányadó ráta már az egyensúlyinak tekintett 2,9 százalékos szintet is elérheti, ezzel az amerikai kamatemelési ciklus már nagyon közel kerülne a végéhez.

Fotó: AFP

Eközben az EKB még csak most nyáron döntött a mennyiségi lazítás (QE) idei kivezetéséről. A jegybank kommunikációja szerint a QE szeptemberig a jelenlegi 30 milliárd eurós havi keretösszeggel megy, majd szeptembertől csökkentett, 15 milliárdos összeggel folytatódik az év végéig. Az első kamatemelésre bőven a QE befejezése után, várhatóan csak 2019 második felében kerülhet sor, akkor is visszafogott mértékben.

Ebben a környezetben nem meglepő, hogy a devizamozgás szempontjából kiemelten fontos két-három éves dolláros állampapírhozamokban nagyobb mértékű növekedés volt, mint a hasonló eurós hozamok esetében. Ez a tendencia nagyban magyarázta a dollár erősödését az elmúlt hónapokban. A következő években viszont a fenti tendencia előreláthatólag megfordul majd. Várakozásunk szerint az EKB 2019 második felében már elkezdi kamatemelési ciklusát, a Fed viszont addigra már lassan annak végéhez ér. Következésképpen az előttünk álló két év során a dollár euróval szembeni relatív hozamelőnye folyamatosan csökkenhet. Ennek hatására pedig 2019-ben már az euró dollárral szembeni erősödésére számítunk.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.