BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erős gazdaság támogathatja a dollárt

Robog az USA gazdasága, míg az eurózóna inkább csak csalódást okoz.

Robog az USA gazdasága, míg az eurózóna inkább csak csalódást okoz. Miközben Európában úgy a GDP, mint az előrejelzőként szolgáló beszerzésimenedzser-in­dexek (PMI) megbicsaklottak, addig Amerikában mindkettő egyre jobb formában van. Sőt az amerikai Market kompozit (feldolgozóipart és szolgáltatásokat is tartalmaz) index értéke sok évet követően ismét meghaladta az európait.

A tavalyi év végétől az amerikai infláció egyértelműen emelkedő pályára állt, amit alátámaszt a maginfláció és a Fed által leginkább figyelt PCE infláció emelkedése is. A pénteki amerikai munkaerőpiaci adatok között a 2,9 százalékos béremelkedés is azt mutatja, hogy a bérinflációs nyomással igenis érdemes számolni. Ez pedig azt jelenti, hogy az infláció a jegybanki stimulus nélkül is fenntartható pályára állt. Ezzel szemben Európában nem beszélhetünk egyértelmű emelkedő folyamatokról.

Bár az infláció az elmúlt hónapokban megközelítette a 2 százalékot, de ez főleg az olaj- és energiaárak emelkedésének az eredménye, hiszen az alapfolyamatokat mutató maginfláció 2017 óta folyamatosan 1 százalék körül ingadozik.

Fotó: AFP

Vagyis az eurózónában továbbra is nagyon törékeny az infláció, ami a jegybanki támogatás szükségszerűségét is mutatja.

Az inflációs folyamatok leképeződnek a kamatok alakulásában is. A kedvezőbb inflációs folyamatokkal összhangban Amerikában gyors kamatemeléseket áraz a piac, még az idén két kamatemelés is elképzelhető, majd a jövő év második felétől beállhat az egyensúlyi, tartós 3 százalékos kamatszint. Ezzel szemben Európában lassú, elhúzódó kamatemelési pályára lehet számítani. Az EKB-kommentárok azt sugallják, hogy jövő nyár végéig egyáltalán nem várható kamatemelés, de az alacsony növekedés és infláció miatt ezt követően sem gyorsulnak fel a folyamatok. A piac ítélete szerint a 3 hónapos EURIBOR-hozamok egészen 2020 közepéig a negatív tartományban maradhatnak. Ezen tényezők együttesen a dollár tartós erősödését okozhatják az euróval szemben.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.