BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rozsda marja a réz árfolyamát

Az Egyesült Államok és Kína közt időről időre kiújuló kereskedelmi feszültségek tartós nyomás alá helyezik az ipari fémek, köztük a réz árfolyamát is.

A medvepiac jeleit mutatja a réz: árfolyama a nyár elejéhez képest 20 százalékkal esett vissza augusztusban a londoni fémtőzsdén. A június első hetében elért 7332 dolláros tonnánkénti árhoz képest a múlt hónap közepén egészen 5800 dollárig zuhant a jegyzés, vagyis 20,8 százalékos volt a leértékelődés szokatlanul rövid idő alatt. Innen némi megnyugvás következett, jelenleg hajszállal hatezer dollár alatt zajlik a kereskedés.

A múlt hónap azonban így is 5,5 százalékos esést hozott, ekkorára két éve nem volt példa a réz piacán, mint ahogy az egymást követő három hónap mínuszos teljesítménye sem megszokott.

Fotó: Shutterstock

Elemzők egyetértenek abban, hogy az Egyesült Államok és Kína közt időről időre kiújuló kereskedelmi feszültségek tartós nyomás alá helyezik az ipari fémek, köztük a réz árfolyamát is. A globális vámcsata mellett nem tett jót a réz árának az sem, hogy a múlt hónapban a kínai termelési mutatók egy éve nem látott alacsony növekedési szintre estek vissza. A Bank of America elemzője a Reuters összefoglalójában rámutatott, hogy a historikus adatok szerint, ha

a globális kereskedelem növekedése 1 százalékponttal visszaesik, az 4 százalékos esést hoz a réz árfolyamában. Kalkulációja szerint ha a világkereskedelem áprilisban még 4,4 százalékos éves növekedési üteme 1,7 százalékosra csökken, az további 10,8 százalékkal viheti lejjebb a réz árfolyamát, s ezzel 5400 dolláros tonnánkénti ár is lehetséges.

A kereslet csökkenése mellett nyomás alatt tartja az árat, hogy ha kismértékben is, de nő a kínálat:

a chilei állami bányásztársaság, a Codelco például az év első felében 813 ezer tonna rezet termelt ki b(2 százalékkal többet, mint tavaly január–júniusban), az idei éves tervük pedig 1,7 millió tonna.

Nelson Pizarro vezérigazgató abban bízik, hogy a kereskedelmi háború ellenére a globális kereslet hosszabb távon erős marad. A fizikai rézzel kereskedők mellett a spekulánsok is mozgatják a piacot, a nyári 20 százalékos zuhanás hatására viszont már kevesebben játszanak további árfolyamesésre, erre utal a short pozíciók állományának csökkenése a múlt hónapban.

A réz árfolyamának nyári alakulása alapján az idei év vegyes eredményeket hozott a nyersanyagpiacon. A másfél-két hónap alatt végbement, több mint 20 százalékos esést geopolitikai kockázatok és a dollár erősödése okozta, ugyanakkor a befektetők számára a réz árfolyamának alakulása a globális gazdaság állapotáról is képet ad.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.