BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tízéves mélypontjára süllyedt a szója ára

Vékánkénti 8,14 dollárra csökkent a szójabab ára az irányadó chicagói árutőzsdén.

Vékánkénti 8,14 dollárra csökkent a szójabab ára az irányadó chicagói árutőzsdén. Utoljára 2008 decemberében adtak ennél kevesebbet a terményért. A jegyzés 2012 augusztusában vékánként (36,35 liter) 17,8 dolláron tetőzött, azóta kisebb-nagyobb korrekciókkal, de csökken az ár. Idén február végén 10,7 dollár felett is járt a kurzus,

de május végétől július közepéig 23 százalékkal zuhant a szója ára.

A takarmányszója áresését minden idők legjobb amerikai termése mellett azzal indokolják a szakértők, hogy az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háború miatt jóval kevesebbet szállítanak az ázsiai országba. Peking még júliusban 34 milliárd dollárnyi amerikai árura vetett ki vámot, közöttük a szójababra.

Fotó: AFP

Becslések szerint tavaly az Egyesült Államok kínai szójaexportja 13 milliárdot tett ki.

Az új helyzetben az amerikaiak váltottak: Kína helyett az Európai Unió tagállamaiba irányították a szállítmányokat. Az EU szójaimportjának friss adatain már látszik is a változás: az amerikai behozatal idei aránya 52 százalék az unióban, míg tavaly csak a 25 százalékot érte el. Az Egyesült Államokat Brazília követi az európai importlistán 40 százalékos részesedéssel. Korábban a dél-amerikai állam vezette ezt a listát.

Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker júliusi washingtoni látogatásán ígéretet tett Donald Trump elnöknek, hogy több amerikai szóját hoznak be a kontinensre. Európa az autóiparát fenyegető amerikai védővámokkal kapcsolatos tárgyalásokra kovácsolhat előnyt magának azzal, ha a szójaimport fokozására tett vállalásait betartja.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.