BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Érdemes venni a Gazprom kötvényét

Az Oroszország elleni szankciók az orosz vállalati eredményeken is nyomot hagyhatnak, a Gazprom esetében a csődkockázattól továbbra sem kell tartani.

A változó kamatozás felől ezúttal ismét visszakanyarodnék a fix kuponú kötvények irányába, méghozzá egy ismert piaci szereplő, az orosz energiaipari óriáscég, a Gazprom amerikai dollárban denominált kötvényét venném jobban szemügyre. A kötvény fix, 2034-es lejárattal rendelkezik, mindenfajta lejárat előtti visszahívási lehetőség nélkül. Ez a relatíve hosszú hátralévő futamidő pedig, kiegészülve az újabb, a nyár során bejelentett orosz érdekeltségek elleni gazdasági szankciókkal, oda vezetett, hogy a kötvény a névérték 140 százaléka körüli árfolyamról több mint 10 százalékot esett pár hónap leforgása alatt, elérve a 125 százalékos árat.

A Gazprom moszkvai székháza
Fotó: AFP / Sefa Karacan / Anadolu Agency

A hirtelen zuhanás minden bizonnyal felkelthette a spekulánsok figyelmét is, mivel Baa3-as, vagyis a magyar államéval megegyező hitelminősítésű, befektetésre ajánlott vállalati kötvény esetében ritkán figyelhető meg ilyesfajta árfolyamesés. Bár

az Oroszország elleni szankciók vélhetően az orosz vállalati eredményeken is nyomot hagytak, az Oroszország koronaékszerének tartott Gazprom esetében a csődkockázat vagy a kötvény visszafizetési kockázatának nagyobb emelkedésétől továbbra sem kell tartanunk.

Így még inkább furcsának tűnhet a kötvény áresése, főként, ha azt is hozzátesszük, hogy a papír egészen a lejáratig évente 8,625 százalékos névleges kamatot fizet a tulajdonosainak.

Még ha az amerikai dollárban denominált kötvények piacán meg is indult egy komolyabb hozamemelkedés – főleg a tengerentúli hosszú hozamok esetében, a 10 éves amerikai állampapírhozam 7 éves csúcson, 3,2 százalék felett is járt –, a kötvény lejáratig számított, 6 százalékot meghaladó évesített hozama továbbra is igen versenyképesnek tűnik. Ez a vállalati papír már minimum 10 ezer amerikai dollár névértéktől megvásárolható, így akár kisebb befektetési tőkével rendelkezők is el tudják érni ezt a piaci átlagot meghaladó hozamot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.