BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kereskedelmi háború döntötte romba az európai tőzsdéket

Erős, több mint 1 százalékos csökkenéssel zártak a főbb nyugat-európai tőzsdék irányadó mutatói szerdán, mivel újra felerősödtek a kereskedelmi háború miatti aggodalmak.

A befektetők attól tartanak, hogy az Egyesült Államok és Kína, a világ két legnagyobb gazdasága nem lesz képes átfogó kereskedelmi megállapodásra jutni a vámháborút megállító 90 napos tűzszünet alatt, márpedig egy teljes körű kereskedelmi háború visszavethetné a világgazdaság növekedését.

A londoni FTSE-100 mutató 1,48 százalékos, a frankfurti DAX-index 1,19 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 1,36 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést.

A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 1,22 százalékkal, 354,26 pontra süllyedt. Az FTSE Eurofirst 300 index 1,20 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 pedig 1,22 százalékkal esett.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

A forgalom viszonylag alacsony volt, mivel szerdán nem nyitottak ki a New York-i tőzsdék a múlt héten elhunyt George H. Bush néhai amerikai elnök tiszteletére elrendelt gyásznap miatt. A nap vesztesei az építőipari és nyersanyagipari vállalatok voltak, alindexük 1,75 százalékkal esett, csakúgy, mint a biztosítási szektoré.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára enyhén emelkedik.

A februári határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,31 százalékos pluszban, 62,27 dolláron, a januári WTI pedig 0,26 százalékos nyereségben, 53,39 dolláron forgott.

Egy euróért 1,1348 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 0,04 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 275,03 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 40 670,44 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 12,4 milliárd forint volt, a vezető részvények az OTP kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.