BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pénzügyi innovációkat segít az MNB

A jövő év elejétől teljessé válik a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi innovációkat támogató rendszere: a márciusban elindult támogatói platform mellett élesedik a fejlesztési tesztkörnyezet, ahol – jegybanki felügyelet mellett – éles környezetben tesztelhetők a hazai pénzügyi rendszert megreformáló újítások.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2018. március 20-án a kelet-közép-európai régióban elsőként indította el pénzügyi innovációs platformját (Innovation Hub), amelyhez ez idő alatt már több mint tíz szabályozói támogatási megkeresés érkezett. Ezek mintegy harmadánál már jegybanki felügyeleti engedéllyel tevékenykedő, klasszikus pénzügyi intézmények, míg kétharmaduknál fintech vállalkozások kértek jegybanki iránymutatást a tervezett újításaikkal kapcsolatban.

Az Innovation Hub szabályozói támogató szerepén túl egyúttal információs tárházként is funkcionál, ahol a fintech fejlesztésekhez kötődő, már kialakított szabályozói, felügyelési elvárások áttekinthetők. A megoldás kommunikációs platformként lehetőséget biztosít a teljes fintech ökoszisztéma számára az információmegosztásra, emellett pedig a nemzetközi kooperációban is segíti a fejlesztőket.

Az MNB megítélése szerint a fintech megoldások révén javítható a pénzügyi szektor költséghatékonysága és versenyképessége. Az innováción keresztül történő hatékonyságnövekedés pozitívan hathat a pénzügyi stabilitásra, az intézmények működésére, s a pénzügyi termékek, szolgáltatások felhasználói számára is előnyökkel járhat – összességében érdemben támogathatja a fenntartható gazdasági felzárkózást.

Arra a felvetésre, hogy a jegybanknak miért fontos, hogy ezen a területen is aktív legyen, a jegybanki szakértők az idei Makroprudenciális jelentésben arra hívták fel a figyelmet, hogy a fintech megoldások jelentős része az úgynevezett diszruptív típusú innovációk közé tartozik, amelyek úgy teszik hatékonyabbá a pénzügyi közvetítést, hogy egyben annak hagyományos folyamatait és üzleti modelljeit is átalakítják. Az ilyen „felforgató” jellegű innovációk nyomán fellépő erős külső konkurencia akár nagyobb működési zavarokat is okozhat a bankrendszerben, másrészt pedig a nem banki pénzügyi közvetítők szabályozása ma még kevésbé kidolgozott, vagyis a folyamat pénzügyi stabilitási szempontból is kockázatos lehet.

Fotó: AFP

Az MNB szerint a fintech újítások adaptálásánál is körültekintően kell eljárni, mert ezek – újszerűségükből adódóan – még nem minden esetben kiforrottak, és ezért sérülékenyek lehetnek a kibertámadásokkal szemben. A jegybank ezért támogatja a szabályozói környezet olyan átalakítását, amely egyrészt a hagyományos banki működést hatékonyabbá tevő fintech innovációk biztonságos alkalmazását ösztönzi, másrészt a bankrendszernek a felforgató jellegű innovációkhoz való minél rugalmasabb alkalmazkodását is segíti.

A nemzetközi példák azt mutatják, hogy az együttműködés egyik legjobb formája az Innovation Hub, amelynek révén a piaci szereplők többek között iránymutatást kaphatnak a szabályozó hatóságtól innovatív megoldásaik lehetséges alkalmazásának módjairól az aktuális szabályozói keretrendszerben.

Második lépésként december közepén az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa (PST) elfogadta a hazai Regulatory Sandbox, azaz az innovációs pénzügyi tesztkörnyezet (IPT) működtetésére vonatkozó MNB-rendeletet. A jövő év elején induló IPT olyan felügyelt környezetet teremt az innovatív megoldások valós ügyfelekkel történő tesztelésére, amelyben a tesztelésre felkészült pénzügyi intézmények lehetőséget kapnak arra, hogy ideiglenesen és a jegybank által végig felügyelt módon eltérjenek egyes MNB-rendeletekben szabályozott előírásoktól. Windisch László, a jegybank alelnöke az MTI-nek adott nyilatkozatában hangsúlyozta: az MNB csak olyan új fintech megoldások gyorsabb piacra jutását fogja ilyen módon támogatni, amelyek az igénybe vevőknek előnyöket, pozitív ügyfélélményt kínálnak.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.