BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bevásároltak a külföldiek a pesti tőzsdén

Az amerikai befektetők felfokozott novemberi érdeklődése következtében pluszba fordult a külföldi szereplők tranzakcióinak 2018-as egyenlege a hazai részvénypiacon.

Novemberben 75,2 milliárd forinttal vettek több magyar részvényt a külföldiek a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), mint amennyit eladtak. Utoljára 2015 novemberében volt ennél magasabb, 88,6 milliárd forintos a bővülés a külföldiek részvénytulajdonában – derül ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adataiból.

A havi statisztikák közzétételének kezdete, azaz 2010 áprilisa óta ezeken kívül egyébként csak egyszer, 2011 februárjában nőtt a volumen 70 milliárd fölé, akkor 74,9 millárdot mutatott. A külföldi szereplők tranzakcióinak 2018-as egyenlege a novemberi bevásárlásokkal billent át a korábbi 48,3 milliárdos mínuszból 26,9 milliárdos pluszba. A külföldiek részvényállománya a vételekkel és a 394,6 milliárd forintos novemberi árfolyamnyereséggel 5124,2 milliárdra duzzadt.

Novemberben több amerikai alapkezelő is felfedezte a magyar részvényeket, ám ez a trend decemberben vélhetően nem folytatódott, az évzáró hónapban a fejlett piaci árfolyamveszteségek menedzselésével lehettek elfoglalva

– mondta Blahó Levente, a Raiffeisen Bank elemzője. – A BÉT forgalmi adatai szerint viszont nem is adták el korábban megvett papírjaikat. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy a világ többi tőzsdéjéhez képest felülteljesítő volt a BUX.” Az elemző 2019 első hónapjaiban sem számít átlagon felüli külföldi érdeklődésre a hazai részvénypiacon. A BÉT november végi 8077,1 milliárd forintos részvénypiaci kapitalizációjából a külföldiek után az államháztartás és a nem pénzügyi vállalatok részesültek a legnagyobb mértékben.

Forrás: MW

Az előbbi állománya 941,5, az utóbbié 891 milliárdot tett ki. Utánuk következnek a háztartások 590,1 milliárdos részesedéssel, e szegmens 13,3 milliárddal növekedett október vége óta. Bár a lakossági adásvételekből számított egyenleg 28,8 milliárdos mínuszt mutat, a hónap során elért 42,1 milliárdos árfolyamnyereség pluszba fordította a szaldót.

A lakosság részvényállománya tavaly novemberig 20,3 milliárd forinttal nőtt, a papírok árfolyam-alakulásán ezúttal 3,1 milliárd forintot buktak.

A háztartások teljes értékpapír-állományának jó pár éve tartó folyamatos emelkedése tovább folytatódott, és elérte a 10 145,4 milliárd forintot. Az állampapír-állomány 37,8 milliárddal bővült, ez messze alatta van az előző havi 102,8 milliárdnak, de tizenegy hónap alatt így is 597,7 milliárddal nőtt az összvolumen. Ez 128,1 milliárddal kisebb 2017 azonos időszakának adatánál, azaz mérséklődik a lakossági állampapír-vásárlások dinamikája.

2016 első tizenegy hónapjában még 881,7 milliárd forintos pluszt regisztráltak. A háztartások állampapír-állománya 5624,9 milliárd forintot tett ki 2018. november végén.

A részvényekhez hasonlóan a befektetési alapokból is inkább kiszálltak a háztartások, a hónap végi egyenlegük 3,8 milliárd forintos mínuszt mutat, az árfolyamváltozáson viszont 1,9 milliárdos nyereségük keletkezett. Mindezek után az állomány 3869,7 milliárdra apadt, a banki kötvényállomány pedig 3,9 milliárddal 44,4 milliárdra csökkent.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.