BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eltűnőben a pénzpiaci alapok

Januárban 1,4  százalékkal emelkedett a befektetési alapokban kezelt vagyon. Ami a tőzsdéket illeti, a mind a fejlett, mind a fejlődő világ tőzsdéin jól kezdődött az év, jelentősebb emelkedést tapasztalhattunk. Bár a BÉT is emelkedéssel kezdte az évet, annak nagysága elmaradt a fejlődő régiót jellemző mutatótól.

A befektetési alapok esetében az elmúlt hónapban a tőkeáramlások eredője plusz 10,6 milliárd forintot mutat – derül ki a Bamosz közleményéből. Mivel január 21-től a már működő pénzpiaci alapokra is alkalmazni kell az új Pénzpiaci alapokról szóló EU rendelet előírásait, melyek jelentősen szigorítják a működési feltételeket, a pénzpiaci alapok nagy része a befektetési politikájának átalakítása mellett döntött, így jelentős átrendeződés, tulajdonképpen technikai forgalom következett be a pénzpiaci alapok kárára és a kötvényalapok javára. Ezt leszámítva kiemelkedő tőkeáramlás nem történt, de a kép vegyes. A kötvényalapok vagyona az átalakulásoknak köszönhetően újra 1.000 milliárd fölé került, így az ingatlanalapok ezen a területen már nem egyeduralkodók. A tőkeáramlás és a hozamok eredőjeként a BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 1,4%-kal növekedett januárban.

A hónap végén a BAMOSZ tagok mindösszesen 6 247 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A pénzpiaci alapok vagyona jelentősen csökkent a hónap során, a már említett átalakítások következményeként. A változás nagyságát jól érzékeli, hogy a likviditási alapok vagyona közel ötödére esett vissza. Összességében a pénzpiaci alapok vagyona 73 százalékkal csökkent.

A pénzpiaci alapok átalakítása eredményeként a kötvényalapok, ezen belül is a rövid futamidejű kötvényalapok vagyona nőtt meg a leginkább.

A növekedés egészen pontosan 91 százalékos volt a rövid futamidejű kötvényalapoknál.

A hosszú futamidejű alapoknál nem volt vagyonváltozás. A szabad futamidejű kötvények esetében is volt átrendeződés, igaz itt mindössze egy alap lett átalakítva rövid futamidejű kötvényalappá. Mindennek eredőjeként a kötvényalapok vagyona összességében 48,5 százalékkal nőtt januárban.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

A vegyes alapoknál csak a dinamikus alkategória esetében érkezett friss tőke, összességében pedig 18,3 milliárd lett a tőkekiáramlás. A dinamikus vegyes alapokba mindösszesen 0,2 milliárdnyi tőke érkezett az elmúlt hónapban, míg a kiegyensúlyozott és óvatos alapok esetében tőkekiáramlást figyelhettünk meg. Előbbi esetében 6,6; utóbbi esetében 11,8 milliárd a visszaváltási többlet. A hozamok és a tőkekiáramlás eredőjeként a vagyon nagysága végül csak 0,7 százalékkal csökkent.

A részvényalapokba 2,4 milliárdnyi tőke érkezett és a hozamok is kedvezően alakultak, így összességében a részvényalapok vagyona 5,4 százalékkal növekedett.

A tőkevédett alapok esetében hosszú idő után először növekedett a vagyon, ami elsősorban egy új alap indulásának köszönhető. Némileg a hozamok is hozzá tudtak tenni a növekedéshez a hónap során, így a vagyonváltozás 6,7 százalék lett.

Az abszolút hozamú alapokból ebben a hónapban 18,7 milliárdnyi tőke távozott. A hozamok azonban pozitívan alakultak, s ha nem is teljesen tudták kompenzálni a tőkekivonást, de annak mértékét csökkentették. Mindennek eredőjeként a vagyon nagysága 0,6 százalékkal csökkent.

A származtatott alapok esetében ebben a hónapban az értékesítések 0,4 milliárd forinttal haladták meg az visszaváltásokat. Mivel a hozamok igen kedvezően alakultak, így a vagyonváltozás összeségében plusz 5,3 százalék lett.

Az ingatlanalapokba ebben a hónapban 11,5 milliárdnyi friss tőke érkezett, ami az elmúlt hónapok rekordjai után egészen szerénynek tűnik. A beáramló tőkéhez hozam is kapcsolódott, így összességében 1 százalékkal nőtt a kategória vagyona a hónap során.

Az árupiaci alapoknál 0,3 milliárdos tőkekiáramlást láthattunk a hónap során, azonban a hozamok igen kedvezően alakultak. Mindennek eredőjeként a vagyongyarapodás 11,2 százalékot mutat.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban nagyobb tőkebeáramlás volt tapasztalható. A hozamok is kedvezően alakultak, így a vagyon nagysága 14,2 százalékkal növekedett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.