BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

További dollárerősödésre spekulál a piac

Több mint kétéves rekordra emelkedett a dollárerősödésre spekuláló pozíciók száma. A lapunknak nyilatkozó elemző szerint dollárt tartani a legolcsóbb, amíg így marad, drágulhat a zöldhasú.

Bő öt hónapja egy 2,5 százalékos sávban mozog az euró-dollár keresztárfolyam, a jegyzés az 1,12 és 1,15-os szint közt oldalazik. Azonban az elmúlt egy évben egyértelműen a dollárerősödés a tendencia: a zöldhasú csaknem 9 százalékkal drágult a közös európai devizával szemben. Január eleje óta a keresztárfolyam ugyan nem mozdult ki a kereskedési sávból, de azért a dollár trendszerűen drágul, 1,8 százalékot az idei első negyedévben.

Fotó: AFP

A korábbi elemzői prognózis nem igazolódott be. A devizapiaci szakértők az euró drágulását várták, mivel az amerikai Fed már tavaly év végén valószínűsítette, hogy felhagy a szigorítással, míg az Európai Központi Banktól (EKB) azt a jelzést várták, hogy az idén elkezdi a monetáris normalizálást. Ennek ellenére csaknem egy éve a nettó short pozíciók vannak többségben az euró-dollár keresztárfolyamban:

a nettó pozicionáltság tegnap mintegy százezer kontraktus volt az eurógyengülésre.

A dollárindex emelkedésére csaknem 29 ezer pozíció épült ki, 2017 elején volt utoljára ennél több, a történelmi rekord 40 ezer. Az EKB szerdai kamatdöntő ülése után tovább gyengült az euró. A Commerzbank elemzése szerint azért, mert Mario Draghi jegybankelnök bevallotta: a kormányzótanács meg sem tárgyalta, hogy a negatív kamatkörnyezet milyen hatással van a bankszektor profitabilitására.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.