BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elkezdődtek a személyihitel-akciók

Megjöttek a nyári akciók a személyi kölcsönök piacán. Nagy kérdés, hogy az elmúlt két évben csúcsra jutó klasszikus termékeknek mekkora konkurenciát okoz a szintén szabad felhasználású babaváró kölcsön.

A nyár utolsó hónapja rendszerint az iskolakezdésről szól, a nyaralás miatt a családok költségvetése feszes, ezért ilyenkor az átlagosnál többször élnek a hitelfelvétel lehetőségével – ez mutatkozik meg abban is, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint az elmúlt két évben az augusztusi személyikölcsön-kihelyezés meghaladta a karácsonyi bevásárlásokra felvett összeget. (Természetesen az iskolakezdés mellett a szükséges felújításokra és – egyre inkább – a nyári üdülésekre költött hitelforintok is dobják a hitelkihelyezési statisztikát.) Ugyancsak trendszerű, hogy a nyári hónapokban a folyósított kölcsönök átlagos kamatszintje némileg emelkedik.

Forrás: Kallus György / VG

Ez ugyanakkor azzal magyarázható, hogy ezekben a hónapokban olyan ügyfelek is hitelfelvevőként jelennek meg, akik kevesebb kamatkedvezményre jogosultak, s ezért a banki kínálatban széles sávban meghatározott kamatok közül a magasabbat kapják. Ugyanakkor a májushoz képest 26 bázisponttal, 13,1 százalékra emelkedő átlagkamat is 0,88 százalékponttal alacsonyabb annál a 13,98 százalékos átlagkamatnál, amennyiért tavaly jutottak hozzá az ügyfelek személyi hitelhez. Az idei nyár nagy kérdése, hogy a klasszikus személyi hitelek kihasználtságát mennyire csorbítja majd a babaváró hitel. A pénzintézetek mindenesetre a tavalyihoz hasonlóan elkezdték az akciózást – legalábbis a Money.hu adatai szerint.

A Provident augusztus 26-ig Bizalom Plusz heti és havi kölcsönt kínál azon ügyfeleinek, akiknek épp nincs törlesztett kölcsönük a szolgáltatónál, ám idén tavasszal még ügyfelei voltak a társaságnak. A Provident Bizalom Plusz 110 hetes kölcsön 15,28 százalékos (THM 16,4 százalék), a havi törlesztésű megoldás 30 hónapra évi 15,43 százalékos (THM 16,6 százalék) kamat mellett vehető igénybe. A társaságnál szeptember 2-ig köthető a 36 hónapos futamidejű Havi 7-es kölcsön.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.