BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Túlszárnyalhatók a céges prognózisok

Az év felénél járva kifejezetten jól alakultak a vezető magyar tőzsdei cégek eredményei a 2019-es terveket tekintve. A kihívásokkal teli iparági környezet és a globális gazdasági lassulás mellett azonban még számos esemény befolyásolhatja a gazdálkodás eredményét az év végéig.

Az OTP-t a közelmúltban végrehajtott régiós akvizíciók, a bolgár Expressbank és az albán SocGen eredményszámai nagymértékben segítették a rekordnyereség elérésében a második negyedévben, a bankcsoport növekedését az év hátralevő részében további pénzintézetek konszolidációja támogathatja. A montenegrói és moldáviai bankfelvásárlások pénzügyi zárása júliusban megtörtént, a két nagyobb, szerb és szlovén pénzintézet közül az előbbi konszolidációja a harmadik, az utóbbié pedig a negyedik negyedévben zárulhat.

Az új szerzemények portfólióba illesztése még az idén újabb ugrást hozhat az OTP nyereségében. A remek kilátások ellenére a részvényeseknek még várniuk kell az osztalékhírekre. Bencsik László vezérigazgató-helyettes az eredményeket ismertető sajtótájékoztatón a Világgazdaság kérdésére elmondta, az osztalékfizetés mértékéről a jövő év első hónapjaiban döntenek, összege az éves nyereségen és az akvizíciók lezárásán múlik.

Különösen izgalmasnak ígérkezik az év hátralevő része a Magyar Telekom számára. A cég még az idén lezárná a T-Systems eladását, amivel a rendszer-integrációs üzletág nagyobbik felét elvesztené. A piaci becslések szerint akár ötvenmilliárd forintos üzletből származó bevételt az alaptevékenységnek számító távközlési üzletág fejlesztésére fordíthatja a cég.

Kiemelkedő jelentőségű lesz a szintén ősszel kezdődő, feltehetően több tízmilliárd forintos költséggel járó 5G-aukció is. A frekvenciatenderen már elindult az árverési eljárás, az eredményeket októberben hirdetik ki, ezt követően kezdődhet a hálózatok fejlesztése. A második féléves eredményben már megjelenik az év első felében meghirdetett ingatlanértékesítések hatása, amivel tarthatónak tűnik a szabad cash flow vezetés által kitűzött 5 százalékos növekedése.

 

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.