BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kitart a hitelezés lendülete

A jegybank felmérése szerint a bankok továbbra sem látnak komoly lehetőséget sem árazási, sem feltételbeli lazításra.

Az idei év június végéig 16 százalékkal, tranzakciós alapon 1151 milliárd forinttal bővült éves alapon a vállalati hitelállomány. A második negyedévében a nettó hitelállomány 435 milliárd forinttal nőtt.

A Magyar Nemzeti Bank hitelezési jelentése szerint a forinthitelek állománya 21, a devizahiteleké 10 százalékkal bővült – mondta el Nagy Tamás, a jegybank főosztályvezetője.

Az EU jelenlegi legnagyobb hiteldinamikája Nagy Tamás szerint vélhetően elérte idei csúcsát, ám európai összevetésben a GDP-hez mért vállalati hitelállományban még bőven van tere a bővülésnek – ugyanakkor a régiós országok bővülési üteme inkább 10 százalék körüli.

A jegybank felmérése szerint a bankok továbbra sem látnak komoly lehetőséget sem árazási, sem feltételbeli lazításra, s láthatóan az elmúlt időszakban kifulladni látszik a tér azon a területen is, hogy immár a kkv-k esetében sem hoz komoly kedvezményt az, hogy a cégek megpróbálják versenyeztetni a bankokat. A bankvezetői válaszok szerint egyébként ma már az NHP+ 2,5 százalékos maximális kamatmértékén lényegében már nem lehet hitelt kihelyezni a piacon.

Maga az NHP+ az MNB szerint sikeres, 135 milliárd forintnyi hitelszerződést kötöttek társas vállalkozásokkal a bankok (efelett egyéni vállalkozókkal is kötöttek ügyleteket).

A bankok közel 3/4-e jelzett komoly keresletet a hosszú távú (beruházási) hitelek iránt, ami összefüggésbe lehet a komolyan fellendült beruházásokkal.

Fotó: Shutterstock

A háztartási hitelezés bővülése 8,4 százalékos volt éves alapon június végére, a kihelyezési többlet 170 milliárdot tett ki. A megugró dinamika azt jelzi, hogy nem igazolódtak azon vélekedések, amelyek arról szóltak, hogy a családtámogatási intézkedések júliusi bevezetése előtt sokan kivárnak majd. A jegybank egyedül júniusban tapasztalt némi visszalépést, ám a többi hónap eredménye megtartotta a növekedést.

A lakáshitelek volumen alapú bővülése 20, a személyi hitelek kihelyezése 36 százalékos volt. Az év első hat hónapjában 900 milliárd forintnyi lakáshitel-kiehyezés történt, ami nominálisan már meghaladja a 2008-as értéket, de reálértéken egyelőre csak a korábbi csúcsév 82 százalékán járunk.

Az új hitelkihelyezéseknek mindössze 3 százaléka változó kamatozású, az új hitelek fele már 10 éves futamidejű, s meghaladja a 26 százalékot a végig fix termékek választása.

Ami a Babavárót illeti,

a jegybanknak egyelőre csak júliusi számai vannak. Eszerint 54 milliárd forintot helyeztek ki a bankok 5500 ügyfélnek.

Az átlagos hitelösszeg 9,7 millió forint volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.