BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyomás alatt az olaj árfolyama

Az amerikai nyersolajkészletek 2,9 millió hordóval nőttek a múlt héten az 1,4 millió hordós várakozással szemben.

Az amerikai nyersolajkészletek 2,9 millió hordóval nőttek a múlt héten az 1,4 millió hordós várakozással szemben, többek között annak köszönhetően, hogy az amerikai olajkitermelés új rekordot döntött, napi 12,6 millió hordónyi mennyiséggel. A szeptemberi szaúdi Aramco elleni dróntámadást követő 10 dolláros olajár-emelkedést a WTI mostanra leadta, és a kurzus visszatért az 50–55 dolláros sávba.

A világgazdasági növekedés kilátásait az amerikai–kínai kereskedelmi tárgyalások akadozása befolyásolta negatívan, ami szintén az olajár-emelkedés ellen hatott. A felek tegnap találkoztak Washingtonban, egy esetleges megállapodás híre segíthetné az árfolyam-emelkedést.

Emellett újabb geopolitikai aggályok is felfelé hajthatják az árakat. Jelenleg ecuadori és iraki tüntetésekről érkeznek hírek, a legfontosabb pedig a törökök kurdok elleni szíriai hadművelete. Ez negatív hatással lehet Irán kurdisztáni régiójának olajtermelésére, és szintén olajár-emelkedést hozhat.

Az arany árfolyama a szeptember eleji 1550 dollár unciánkénti lokális csúcsokról visszakorrigált 1500 dollár közelébe. Érdemes megnézni viszont a múlt pénteki intézményi befektetői riportot (COT).

Fotó: Shutterstock

A long pozíciókat 19 százalékkal, 254 ezer kontraktusra csökkentették a piaci szereplők, a short pozíciók viszont csak minimális mértékben emelkedtek: 19 ezer kontraktusra. Ez továbbra is az arany erejét mutatja.

Az ezüst pozícióinál ugyanebben a riportban csekély változás mellett 73 ezer long pozíciót találunk a 28 ezer short pozícióval szemben.

Ha összehasonlítjuk a két nemesfém grafikonját, a 2008-as válság hatására 2011-ben kialakult csúcsokat és a jelenlegi szinteket, látjuk, hogy az ezüstnek nagyobb tere van a növekedésre. Az arany jelenlegi 1500 dolláros unciánkénti ára mindössze 20 százalékra van a 2011-ben kialakult 1920 dolláros maximumától, ellenben az ezüst 18 dollár körüli árfolyama alig harmada a 2011-es rekordnak, az unciánkénti 49,81 dolláros árnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.