BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szeptemberben mélyponton az infláció az euróövezetben

Az előzetesen becsültnél is alacsonyabb volt az éves infláció szeptemberben az euróövezetben.

Az előzetesen becsültnél is alacsonyabb szintre, közel hároméves mélypontra süllyedt a fogyasztói árak emelkedésének éves összevetésű üteme az euróövezetben szeptemberben.

Az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) szerdán kiadott végleges adatai szerint éves összehasonlításban mindössze 0,8 százalékkal nőttek a fogyasztói árak a 19 uniós országot tömörítő eurózónában, ami a legkisebb mértéket jelenti a 2016 novemberében mért 0,6 százalék óta.

A 0,8 százalékos végleges adat meglepetést okozott a piacoknak, amelyek az előzetesen közölt 0,9 százalékos érték megerősítésére számítottak.

A revíziót az indokolta, hogy a vártnál kevésbé drágultak az ipari termékek, ami pedig újabb vészjósló jel a termelés és a bizalom csökkenésével küzdő euróövezeti gyáripar számára.

Augusztusban és júliusban 1,0 százalékkal, júniusban pedig 1,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az euróövezetben. Egy évvel ezelőtt, 2018 szeptemberében pedig 2,1 százalékos volt az emelkedés.

Az inflációs ütem lassulása növelheti az euróövezet gazdaságát övező aggodalmakat és újra felszíthatja a vitákat az Európai Központi Bankon belül arról, hogy miként próbálja meg elérni azt a célját, miszerint az infláció középtávon 2 százalék alatt, ám ahhoz közeli értéken maradjon.

Fotó: Pixabay

Az energiaárakat nem számolva szeptemberben 1,1 százalékkal emelkedtek éves szinten a fogyasztói árak az euróövezetben, a gyakran változékony energia-, élelmiszer-, alkohol- és dohányárakat nem tartalmazó maginfláció pedig 1,0 százalékos volt az idei év kilencedik hónapjában.

A 28 tagú unióban az euróövezetnél valamivel gyorsabban, 1,2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak szeptemberben. Ez azonban így is lassuló trendet tükröz, ugyanis augusztusban és júliusban még 1,4 százalékra, júniusban és májusban pedig 1,6 százalékra rúgott a pénzromlás éves üteme, míg tavaly szeptemberben 2,2 százalékra.

Havi összevetésben az euróövezetben és az unió egészében is 0,2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak szeptemberben.

Az év kilencedik hónapjában Cipruson volt a legalacsonyabb az éves infláció, nemhogy nőttek, hanem 0,5 százalékkal csökkentek az árak, csakúgy mint Portugáliában, ahol 0,3 százalékos csökkenést mértek. A legerősebb éves ütemet

  • Romániában (3,5 százalék),
  • Szlovákiában (3,0 százalék)
  • és Magyarországon (2,9 százalék) mérték.
  • Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.