BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre kevesebben takarítanak meg hosszú távra

Egy felmérés szerint egy év alatt 44 százalékra emelkedett azoknak az aránya, akik rendelkeznek valamilyen pénzpiaci megtakarítással.

Egy év alatt 44 százalékra emelkedett azoknak az aránya, akik rendelkeznek valamilyen pénzpiaci megtakarítással – derül ki az OTP Bank megbízásából készített 2019-es Öngondoskodási Index kutatásból. A 3 százalékpontos növekedés a bank közleménye szerint biztató, az viszont elgondolkodtató, hogy ezzel párhuzamosan folyamatosan csökken azoknak a száma, akik legalább 5 évre terveznek, pedig a hosszabb távú befektetésekkel a bankbetétekét meghaladó hozam, valamint akár több százezer forint adókedvezmény is elérhető.

Fotó: Shutterstock

Az OTP Bank szakértői szerint a megtakarítások kapcsán kétirányú folyamat zajlik ma Magyarországon. Egyre többen fektetik be a pénzüket különböző megtakarítási termékekbe, de ezzel egy időben egyre többen tartják otthon a megtakarításaikat – olvasható a bank közleményében. Az idei Öngondoskodási Index kutatás adataiból az látszik, hogy a legtöbben váratlan helyzetre gyűjtenek és tartanak otthon készpénzt, de sokan vannak, akik szerint túl kicsi a rendelkezésükre álló összeg ahhoz, hogy befektessék.

A tévhitek mellett sokszor a pénzügyi tudatosság hiánya is gátja a hosszú távú pénzügyi tervezésnek, így nem csoda, hogy évről-évre egyre kevesebben terveznek előre.

„A felmérésünkből azt látjuk, hogy évről-évre csökken azoknak az aránya, akik legalább 1 vagy akár több évre előre terveznének. 2020-ra a magyarok mindössze ötöde készül pénzügyi tervvel, míg 5-10 évre, vagy ennél hosszabb időre már csak a válaszadók 3-5 százaléka tervez tudatosan. A tudatos tervezést sajnos az sem segíti, hogy a 18-70 év közötti, bankszámlával rendelkező lakosság jelentős része sem az iskolában (75 százalék), sem otthon (41 százalék) nem részesült pénzügyi oktatásban” – idézte a 2019-es Öngondoskodási Index eredményeit Nyitrai Győző, az OTP Bank megtakarítási szolgáltatások igazgatója.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.