BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Leküzdheti a lemaradást a Telekom?

Úgy tűnik, hogy a mobilpiac is jobban alakulhat a korábbi várakozásoknál.

Nem oly rég nagymértékben, 542 forintra emeltük a Magyar Telekomra vonatkozó 12 hónapos intézményi célárunkat. Az ok igencsak prózai. Azon túlmenően, hogy a tavalyi eredmény kissé jobban alakulhatott a vártnál, a fair érték számottevő emelésében alapvetően a várhatóan szinten változatlan üzemi eredményhányadok játszották a legnagyobb szerepet.

Fotó: VG / Móricz-Sabján Simon

Míg korábban erős csökkenést vártunk ezen az eredménysoron (12 százalék környékéről 10 környékére), mostanra megváltozott a véleményünk, s már inkább szinten maradó értékeket várunk. Ennek több oka van. Egyrészt azon túlmenően, hogy a T-Systems a csoport része marad, valószínűleg a jövedelmezősége sem fog rosszul alakulni a 4iG-vel való együttműködésnek is köszönhetően. Nem oly rég, decemberben 11 milliárd forintos állami megrendelést kapott a két cég.

A széles sávú internet is jól teljesít, és úgy tűnik, hogy a mobilpiac is jobban alakulhat a korábbi várakozásoknál. Másrészt a cég kiemelkedő figyelmet szentel a költséghatékonyságnak, ami szintén fontos tényező. Egyelőre tolódik a frekvenciatender, ez késlelteti a Digi piacra lépését is, s ez – legalább átmenetileg – szintén kedvező. Ugyanakkor nem zárható ki, hogy a Digi végül mégis indulhat a tenderen (bíróság dönt erről), ami magas koncessziós díjakat eredményezne. Egyelőre a korábban becsült magas költségekkel számolunk a modellben.

Mindezek figyelembevételével is azt találjuk, hogy a Magyar Telekom P/E- és EV/EBITDA-alapú értékeltsége a 2019 és 2021 közötti években alapvetően 20-25 százalék körüli alulértékeltséget mutat a hozzá legközelebb álló piaci szereplők árazásához képest, és a diszkontáltpénzáram-modellünk is hasonló alulértékeltséget jelez. Mivel az elkövetkező évekre is 27 forintos osztalékkal számolunk, ezért az árfolyam szempontjából katalizátorok lehetnek: egy potenciális osztalékemelés, a Digi végleges kizárása az 5G-tenderből, valamint erősödő T-System-teljesítmény felfutó széles sávú szolgáltatások mellett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.