BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Márciusban muszáj a jegybanknak lépnie

Azt követően, hogy a monetáris tanács előre jelezte: ha a márciusi inflációs jelentésben foglaltak a kilátások tartós megváltozására utalnak, a tanács kész minden rendelkezésre álló eszközt alkalmazni.

A piac egyértelmű lépést vár, egyesek szerint a kiszorítandó likviditás egyszerű csökkentése már nem lesz elegendő. A lépés elmaradására nagyon heves gyengüléssel reagálna a forint, és emelkedhetne az infláció.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa a keddi kamatdöntő ülésén nem változtatott az alapkamaton, amely így 2016 májusa óta változatlan. A jegybank a további kamatkondíciókon sem módosított, az egynapos (overnight) betéti kamat továbbra is mínusz 0,05 százalék, az overnight hiteleszköz pedig 0,9 százalékon áll. A kamatdöntő ülés utáni közleménybe új elemek kerültek, ezek közül a legfontosabb, hogy „a monetáris tanács a márciusi Inflációs jelentésben értékeli a folyamatokat, amelyekre alapozva meghatározza, hogy milyen lépésekre van szükség az inflációs cél eléréséhez. Ha a kilátások tartós megváltozása indokolttá teszi, a monetáris tanács kész minden rendelkezésre álló eszközt alkalmazni”.

Fotó: Shutterstock

Az is újdonság a közleményben, hogy körképet ad a régióbeli jegybankokról: a csehek szigorítottak az elmúlt egy hónapban, míg a lengyel és a román központi bank nem változtatott a feltételeken. Lényeges hangsúlyozni, hogy a közleményben továbbra is megtalálható, hogy a fogyasztói árindex 2020 első negyedévének végére visszatér a toleranciasávba, majd az előrejelzési horizont második felében a 3 százalékos célon stabilizálódik, az inflációs várakozások továbbra is horgonyzottak. A jegybanki prognózis szerint az adószűrt maginfláció 2020 első negyedévében a jelenlegi szint körül alakul, majd az év folyamán fokozatosan mérséklődik.

A közleményben röviden a forintra is kitértek: a dollár tartós erősödése határozta meg a tőkeáramlást, így az előző kamatdöntés óta a forint is jelentős volatilitást mutatott, miközben a bankközi hozamgörbe felfelé tolódott. Kikerült az értékelésből ugyanakkor az a rész, amely szerint az MNB a globális infláció mérséklődését várja.

 

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.