BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az euróra egyértelműen a geopolitikai kockázatok és fejlemények lesznek hatással

A járvány elején úgy tűnt, semmi sem állíthatja meg a dollár erősödését.

A világ legforgalmasabb devizapárja, az euró-dollár keresztárfolyam egy közel 3 százalékos sávban, az 1,07-es és 1,1-es szintek között mozgott az elmúlt hetekben. Az ING friss devizaelemzésében rámutat, hogy érdekes módon mindkét devizára erősödés várhat, amelyet leginkább a politikai fejlemények indukálnak majd. A járvány elején úgy tűnt, semmi sem állíthatja meg a dollár erősödését, a romló makrogazdasági adatok és politikai feszültségek miatt a kereskedők kerülték a kockázatot és a világ egyik legbiztonságosabbnak tartott eszközébe menekültek. Azóta némileg visszatért a kockázatkeresés, az ING szakértői szerint azonban a fellángoló amerikai-kínai ellentétek miatt a piac visszatalál a dollárhoz. További támaszt adhat a zöldhasúnak a gyenge olajárfolyam is, amely az újra növekedésnek indult amerikai olajkészletek miatt ismét nyomás alá kerülhet.

Ez a forgatókönyv akkor alakulhat másképp, ha a vártnál is sokkal gyengébb makroadatok érkeznek az Egyesült Államokból. Ha az indikátorokból arra lehet következtetni, hogy a második negyedéves GDP-zsugorodás bőven két számjegyű lesz, vagy az első negyedéves, végleges GDP-adat lesz számottevően rosszabb a korai becsléseknél, az a javuló nemzetközi környezetben elveheti a befektetők kedvét a dollártól.

Az euróövezetből érkező hírek viszont optimizmusra adnak okot.

A közös devizát hónapok óta két tényező, a javuló nemzetközi hangulat és az euróövezet belső politikai inkoherenciája vezérli.

Az Európai Bizottság 750 milliárd eurós csomagjának híre erőteljes euróralit indikált, az ING elemzői szerint a pillanatnyi erősödésből trend lehet. A Commerzbank devizaszakértői úgy vélik: az euróra egyértelműen a geopolitikai kockázatok és fejlemények lesznek hatással nemcsak a nyáron, hanem az egész második félévben, és valószínű a deviza erősödése.

Fotó: Shutterstock

Mivel a kockázatkerülés miatt a dollárra is erősödés várhat, így az euró drágulása inkább az ausztrál dollárral vagy a fejlődő piaci devizákkal szemben lesz érezhető. Az euró viszont túlteljesítheti a zöldhasút, a Commerzbank elemzői szerint a keresztárfolyam a mostani 1,10-es szintről az 1,20-as felé indulhat meg.

A devizaár technikai képe egyelőre nem ezt sugallja.

A 200 napos mozgó átlag kicsivel az 1,10-es szint fölött húzódik, ami pszichés gátat, ellenállást képez a további drágulás előtt. Erre utalhat az is, hogy a tegnapi kereskedésben az euró több napnyi emelkedés után megtorpant az 1,10-es szintnél.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.