BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Veszteséges lett Európa

Gyenge kezdés és napközbeni széles ingadozás után zárásra veszteségbe fordult a főbb európai tőzsdeindexek többsége.

A járványügyi korlátozások fokozatos feloldásától remélt gazdasági élénkülést nagyban beárnyékolta az Európai Bizottság szerdán publikált tavaszi prognózisa.

A dokumentumban a testület mintegy 9 százalékponttal lefelé módosította előző, tavaly őszi prognózisában jelzett idei gazdasági növekedési várakozását. Az euróövezeti és az uniós GDP eszerint az idén „példátlan mértékben”, több mint 7 százalékkal csökken, jövőre pedig 6 százalék körüli mértékben emelkedik.

Fotó: Daniel ROLAND / AFP

Nem használt a befektetői hangulatnak az sem, hogy márciusban rekordmértékben, 15,6 százalékkal csökkentek a német feldolgozóipari megrendelések, illetve a BMI mutatók alapján az euróövezet gazdasági teljesítménye soha nem tapasztalt mértékben gyengült áprilisban.

A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 0,35 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 0,38 százalékkal csökkent, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 1,06 százalékkal végzett alacsonyabban.

  • Londonban 0,06 százalékkal zárt magasabban az FTSE-100 index,
  • a frankfurti DAX 1,03 százalékkal csökkent,
  • a párizsi CAC-40 1,11 százalékkal végzett alacsonyabban.
  • Milánóban 1,27 százalékos, Madridban 0,96 százalékos indexcsökkenéssel zárt szerdán a tőzsde.

    Mínuszban zárt a BUX

    A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 0,14 százalékos csökkenéssel, 34 557,17 ponton zárt.

     

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.