BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Két forgatókönyv van a forint előtt

A járvány újabb hullámával kapcsolatos bizonytalanságok miatt erős kilengések jellemzik a piacokat.

A koronavírus-járvány újabb hullámával kapcsolatos bizonytalanságok miatt erős kilengések jellemzik a pénz- és tőkepiacokat. Ebben a helyzetben gyakori kérdés, hogy mit várhatunk az euró-forint árfolyamban vagy éppen a magyar bankközi kamatok esetében a következő hónapokban.

Enyhe vírushelyzetet feltételezve a koronavírus-járvány második hulláma kevésbé érinti Magyarországot és a főbb európai felvevőpiacainkat, minimális korlátozások mellett a járvány elleni védekezés sikeres lehet.

2020 végére 353, 2021 végére 348 lehet az euró-forint árfolyam.

A másik forgatókönyv, a romló vírushelyzet feltételezése szerint a koronavírus-járvány második hulláma hazánkat is súlyosabban érinti, de az első hullám tapasztalatai azt mutatják, hogy a járvány elleni védekezés sikeres lehet, legfeljebb egy-másfél hónapos leállás mellett. A súlyosbodó vírushelyzethez – az enyhe vírushelyzet szcenáriójához képest – magasabb euró-forint pálya kapcsolódik: ez év végére 357, a jövő év végére 356 lehet a forint árfolyama a közös európai fizetőeszközzel szemben.

Az előrejelzések kapcsán fontos tényező, hogy globálisan mind a Fed, mind az EKB folytatja az elmúlt hónapokban kibővített eszközvásárlási programját.

A hazai tendenciákat tekintve kulcselem, hogy az MNB a 2020-as évet rendkívül laza monetáris politikával kezdte, ami a járvány év eleji kirobbanását követően jókora volatilitást okozott a forintpiacon.

A járvány első hullámának lecsengésével alacsonyabbak a bankközi kamatlábak és a kamatvárakozások a tavaszi időszakhoz képest. Az MNB azonban továbbra is rugalmasan kezeli a monetáris politikai eszköztárat, a járvány második hullámától és annak gazdasági hatásaitól függően idővel módosíthat a jegybanki eszközökön a jelzáloglevél- és állampapír-vásárlások terén.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.