BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rázós hetek után stabilizálódhat a forint

Nyomás alatt maradhat a forint a következő hetekben, bár a júniusi inflációs adatok nem erősítettek rá a jegybanki kamatcsökkentési várakozásokra. A közép-európai régió devizapiacai a lengyel elnökválasztásra és az uniós költségvetési egyeztetésekre figyelnek a következő hetekben.

A közép-európai devizáknál valamivel többet gyengült a forint a júniusi inflációs adatok után. A Magyar Nemzeti Bank július 21-i üléséig nyomás alatt maradhat az euró-forint árfolyam, de nem az infláció megugrása miatt, hanem mert a jegybank korábbi kommentárjai alapján újabb kamatcsökkentés következhet, és ezt árazza a piac – vélik az elemzők. Hosszabb távon Közép-Európa devizái jól teljesíthetnek – mondta a Világgazdaságnak Radomir Jac, a Generali Investments CEE vezető elemzője.

A korona és a zloty felülteljesíthet a viszonylag szilárd makrogazdasági alapok miatt, és mert a jegybankjaik valószínűleg nem elleneznek egy lassú felértékelődést. A forintnak is megvan ez a potenciálja, de úgy tűnik, a magyar jegybank fokozatos monetáris lazításra használja fel az erősödéseit, ezért hátrább maradhat az euró elleni erősödésben.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A napokban a régió devizái együtt gyengültek, mivel a járvány keltette aggodalmak növelték a kockázatkerülést, és a dollárba áramlott a pénz. A megjelent ipari adatok emlékeztettek: a kilábalás sebessége fontos tényező marad a térség devizapiacain. A magyar és a cseh termelés is a vártnál nagyobbat esett éves alapon májusban, és a régió legnagyobb exportpiaca, Németország ipari megrendelési adatai is gyengék voltak. Az elmúlt hónapokban az egész régióban csökkentették kamataikat a jegybankok. A forint ellen rövid távon az szól, hogy a várakozások szerint júniusban újabb 15 bázisponttal 0,6 százalékra vághatja alapkamatát az MNB. Ezen nem változtat, hogy júniusban 2,9 százalékra ugrott az éves infláció a májusi 2,2-ről, és valószínű a további emelkedés 3 százalék felé, hiszen mindez nem meglepő az MNB számára – mondták az elemzők.

 

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.