BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább erősödhet a cseh korona

A régióban a cseh korona árfolyama lehet a legerősebb a következő hónapokban.

A régióban a cseh korona árfolyama lehet a legerősebb a következő hónapokban az euróval szemben. A cseh jegybank február óta 2,25 százalékról 0,25 százalékra csökkentette az alapkamatot, jóval gyorsabb ütemben reagálva a koronavírus-járvány gazdaságot fenyegető negatív hatásaira, mint a magyar vagy éppen a lengyel jegybank.

A cseh korona árfolyama az euró ellenében egy hónap alatt csaknem 15 százalékot gyengült, egészen a 28-as szintig kúszott föl a kurzus.

Azóta erősödő trendben van, ami a következő hetekben is folytatódhat, felülmúlva a zloty vagy a forint teljesítményét. Ennek egyik hajtóereje az lehet, hogy a cseh jegybank határozottan kijelentette, hogy nincs szükség további monetáris lazításra növekedési céljainak eléréséhez, és a dezinflációs félelmek is elhalványultak. A legutóbbi, júniusi inflációs adat meglepte az elemzőket is, akik 2,9 százalékos éves áremelkedési ütemmel számoltak, ehelyett azonban 3,3 százalékra gyorsult fel a drágulás üteme, meghaladva a cseh jegybank 1–3 százalék között meghatározott inflációs célsávját.

A csehek fizetőeszközét tovább erősítheti a hétfőn elfogadott európai uniós kilábalási alap is, amelyből Prága 8,7 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást és 15,4 milliárd euró hitelt kap, ami az ország GDP-jének közel 11 százalékával ér fel. Igaz, hogy Lengyelország ennél még többet, a GDP-jének majdnem 12,1 százalékát kapta meg az alapból, a lengyel jegybank többször is a zloty gyengítése mellett érvelt az export ösztönzése miatt.

Nemcsak a cseh deviza, hanem a helyi bankpapírok is kedvező időszak elé nézhetnek. Az idei év során a Komercni Banka részvénye 31 százalékot, a Moneta Money Bank részvénye 36 százalékot veszített az értékéből, míg a cseh PX tőzsdeindex csupán 16 százalékkal csúszott lejjebb. Az európai uniós támogatások, hitelek a gazdaság élénkítésén keresztül a bankok eredményét is javíthatják, így véleményem szerint ezek a részvények felzárkózhatnak az év hátralévő részében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.