BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nehéz negyedév után javíthat a Pfizer

Nem volt könnyű negyedéve a Pfizernek, a gyógyszergyártó teljesítményét is visszavetették a tavaszi járványkorlátozások.

Nem volt könnyű negyedéve a Pfizernek, a gyógyszergyártó teljesítményét is visszavetették a tavaszi járványkorlátozások. A gyorsjelentésében csökkenő bevételekről és az előző év azonos időszakáénál 32 százalékkal gyengébb eredményről számolt be a vállalat. Augusztus elején az S&P 4 százalékos ez évi emelkedéséhez képest a Pfizer a mínusz 2 százalékával alulteljesítő. A helyzet azonban nem drámai, stabil jövőképével és értékelhető osztalékhozamával könnyen kaphat helyet egy piaci portfólióban.

A vállalat bevételcsökkenése elsősorban a generikus gyógyszerek értékesítéseinek a számlájára írható, a bevételek ebben a szegmensben 32 százalékkal mérséklődtek. Ez elsősorban annak tudható be, hogy a Lyrica nevű készítmény szabadalma 2019-ben lejárt, így a vállalat már nem élvezi az ebből fakadó exkluzivitás hatását. Negatív hatással lehet a bevételekre az Upjohn nevű készítmény értékesítése a Mylan részére, hiszen a gyógyszer a bevétel mintegy 17 százalékát teszi ki. A menedzsment a fentiek ellenére bizakodó, és 48,6 milliárdról 50,6 milliárd dollárra emelte idei bevételvárakozását. Elsősorban a járványkorlátozások enyhítésének tudható be az optimizmus: a betegek visszatérése a háziorvosokhoz és a nem életmentő műtétek számának várható növekedése emelheti a bevételt.

Ezek mellett pedig természetesen ott van a Covid–19 elleni vakcina, amelyből jelentős mennyiség gyártására kapott megrendelést az előző negyedévben az államtól a Pfizer, de saját készítményén is dolgozik a BioNTech gyógyszergyártóval együtt. Július 27-én kezdődött a tesztelés újabb fázisa harmincezer résztvevővel, siker esetén pedig már októberben zöld lámpát kaphat az FDA-től a készítmény.

A generikus üzletág gyengélkedése ellenére tehát bőven van miért izgatottnak lenni Pfizer-részvényesként. Egy saját koronavírus-vakcinával a zsebében pedig nem kétséges, hogy újra a növekedés útjára lép a vállalat, ami mellé a most 4 százalék körüli osztalékhozam is kellemes adalék.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.