BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó teljesített válság-üzemmódban az MFB

Bár a koronavírus járvány kapcsán a tervezetthez képest gyökeresen átalakult az MFB Csoport üzleti terve, gyorsan és hatékonyan sikerült reagálnia az MFB-nek.

Bár a koronavírus járvány kapcsán a tervezetthez képest gyökeresen átalakult az MFB Csoport üzleti terve, gyorsan és hatékonyan sikerült reagálnia az MFB-nek és tagvállalatainak a COVID-19 járványhelyzet miatt kialakult piaci viszonyokra. Az MFB Csoport rövid idő alatt a teljes finanszírozási portfólióját érintő csomagot dolgozott ki, amely ismét bizonyította, hogy hatékonyan tudja ellátni anticiklikus gazdaságtámogató szerepét.

Az MFB Csoport új kötelezettségvállalása 2020-ban meghaladja az 1700 milliárd forintot és ez nem kis mértékű, várhatóan 0,8 százalékos hozzájárulást eredményez a hazai GDP-hez

– mondta Sipos Tompa Levente elnök-vezérigazgató. Az MFB és tagvállalatainak kötelezettségvállalása 2020-ban meghaladja az 1700 milliárd forintot, ami kulcsfontosságú eredmény a COVID-19 járványhelyzet okozta gazdasági hatások enyhítése terén.

A bank 600 milliárd forint értékben vállalt egyedi kötelezettséget, ez a közvetlen hitelezés összességében száz hitelt takar. A mikro-, kis- és középvállalkozások átfogó hitelezése mellett a bank kiemelten kezeli a nagy összegű, 1 milliárd forint feletti forrásigényű beruházások, projektek egyedi finanszírozását, amely a gazdaság újraindulása szempontjából kulcsfontosságú.

A bank az MNB Növekedési Hitel Programjának refinanszírozását felhasználva összesen 30 milliárd forintot folyósított, ezen összeg döntően a pénzügyi vállalkozások programba ment, amely forrást az érintett cégek a mikrohitelezésre fordították.

Az uniós források közvetítése (a nullás hitelek állománya) várhatóan a 180 milliárd forintot is meg fogja haladni, ami jelentős növekedés a 2017-es 26 és a 2019-es 100-110 milliárd forinthoz képest. Sipos-Tompa Levente szerint a folyósított összeg év végére meg fogja haladni a 150 milliárd forintot. A források megosztása révén azok a cégek is kedvező hitelhez juthattak, amelyek a válság kezelésére a fejlesztés és bővítés stratégiáját választották. Ennek kapcsán nem meglepő, hogy az összeg kétharmada egyelőre a likviditás támogatására megy, ám az előkészítésben lévő ügyletek körében már jelentősebb beruházási hitelcél – jelezte az elnök-vezérigazgató. A legsikeresebb termékek a KKV Technológia Hitelprogram, az MFB Gazdaság Újjáépítési Hitelprogram, illetve az MFB Krízis Hitel és az MFB Krízis Hitel Plusz voltak.

Az MFB az idei évben mintegy 300 milliárd forintnyi tőkebefektetést is megvalósít.

A finanszírozás biztosításához az idén 750 millió euró értékben sikerült külső forrást bevonni, s a tervek szerint jövőre hasonló mértékű forrásvállalást tervez az MFB.

Fotó: Vémi Zoltán

A KKV-finanszírozáshoz kapcsolódó kezességvállalás tekintetében fontos eredmény, hogy a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. krízis hitel termékében 500 milliárd forint garanciavállalás valósult meg, s ehhez a garanciaintézmény további 80 milliárdos egyéb formában megvalósuló garanciavállalása társult. Idén eddig több mint 23,5 ezer vállalkozás kapott kezességet. A teljes garanciavállalási állomány meghaladja a 850 milliárd forintot. A társaság idei üzleti tevékenysége a középtávú stratégiájához képest várhatóan csaknem 25 százalékkal bővül, az a 2019-es portfólióhoz képest pedig 61 százalékos lesz a garanciaállomány növekedése.

Új stratégiája megvalósításának eredményeként az MFB Invest kötelezettségvállalása idén meghaladja majd a 97 milliárd forintot.

A cég a debreceni és a székesfehérvári után idén újabb 3 városi tőkealapot indított Kaposváron, Veszprémben és Nyíregyházán, összesen 11 milliárd forint jegyzett tőkével. Ezzel a városalapokban összesen 26 milliárd forint segíti a helyi KKV-k fejlesztéseinek tőkeági finanszírozását.

A Hiventures Zrt. Európa legaktívabb befektetőjeként portfoliójába közel 350 cég tartozik. A társaság kötelezettségvállalásai várhatóan több mint 13 milliárd forintot tesznek ki 2020-ban. A COVID-19 járványhelyzetre reagálva a Hiventures rugalmasan adaptálta stratégiáját és így a korábbihoz képest a korai fázisú startupok mellett már KKV-kat és nagyvállalatokat is finanszíroz, valamint egyedülálló mentőtermékeket (Startup, KKV és Vállalati mentő tőkeprogramok) dolgozott ki. A portfolióban lévő cégek életbentartása kiemelt fontosságú cél volt – az érintett vállalkozások 10 milliárd forint értékű új forrást kértek a működés fenntartása érdekében

A Diákhitel Központ 2020-at mintegy 39 ezer új folyósított szerződéssel 33 milliárd forintot meghaladó kihelyezéssel zárja majd. Megvalósult többek között a Diákhitel Plusz bevezetése és megkezdődött a szak- és felnőttképzéshez kapcsolódó képzési hitel előkészítése is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.