BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyot ment az Amazon

A technikai jelzésre a jó híreket megjátszották, a rosszakat meg félresöpörték a befektetők.

Néhány órás tesztelést követően 75 dolláros napi emelkedéssel ütötte át a tegnapi kereskedésben az 50 napos mozgó átlagnál, 3200 dollárnál húzódó technikai ellenállási szintet az Amazon, mely 3240 dolláron zárt. Ezzel a következő ellenállási szintekig – 3350 és 3500 dollárnál húzódnak – nyílt tere a további emelkedésnek.

A kitörésnek volt előzménye a grafikonon, amennyiben enyhén csökkenő trendben mozgott a jegyzés, de a gyengébb időszak ellenére sem bontakozott ki nagyobb esés, csupán a 3500 dolláros szintről csúszott vissza 3100 dollár közelébe a kurzus. Ráadásul, október elejétől kezdve egy háromszög technikai alakzat rajzolódott ki a grafikonon. És az utóbbi napokban az 50 napos mozgóátlag alatt szűk sávba szorult a kurzus. Ami a tapasztalat szerint kitörés előtti állapot.

Fotó: Patrick Pleul / dpa-Zentralbild/ZB

És tegnap impulzus is érkezett a piacra, mert az Amazon bíróságon támadja meg a Pentagon Microsofttal kötött szerződését.

Azt kéri az amerikai bíróságtól, hogy vizsgálja felül a Pentagon és a Microsoft között létrejött 10 milliárd dolláros JEDI névre hallgató felhőalapú szolgáltatásra szóló szerződését.

Mondván, hogy ez hibás és politikailag korrupt döntés által született. Persze, egy bírósági eljárás, akár évekig is eltarthat. De ez a hír még nyilván nem volt beárazódva az árfolyamba. Míg az európai kockázatok, melyekről hosszabb ideje szó volt, már beépültek a kurzusba. Az Európai Unió ugyanis a legnagyobb digitális vállalatok szigorúbb szabályozására tett javaslatot, ami az Amazont is érzékenyen érinti.

A javaslat két jogszabályból áll.

  • Az egyik a megjelenő tartalomért tenné felelőssé a szolgáltatókat, vagyis elvárnák, hogy gyorsan és hatékonyan lépjenek fel a megtévesztő, csaló hirdetésekkel szemben, továbbá a terrorizmussal és agresszív tartalmakkal szemben is.
  • A másik szabályozás a verseny élénkítését célozná, például megtiltaná a saját, vagy csoporton belüli szolgáltatások előtérbe helyezését, valamint nagyobb hozzáférhetőséget kell biztosítania a technológiához harmadik fél számára.
  • A szabályok megszegéséért akár a teljes, csoport szintű árbevétel 6-10 százalékát elérő bírság is kivethető lenne.

    Fundamentális alapon közelítve az is érdekes, hogy a negyedik negyedévben ismét erős adatokra lehet számítani az e-commerce cégektől, az idei Black Friday forgalma egyes országokban rekordokat döntött, s a fokozódó lezárások miatt az online kereskedelem újra hangsúlyosabb szerepet kap.

    A Bloomberg elemzői konszenzusa 3817 dollárra értékeli az Amazon részvényét, ami jelentős felértékelődési potenciál a mostani 3240 dolláros szinthez képest.

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.