BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csúcsfinanszírozással zárta az évet az MFB

Az MFB a 2021-es évre elsősorban a fejlesztési, beruházási célú hitelezés felfutását várja.

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és az MFB Csoporthoz tartozó cégek

tavaly több, mint 2300 milliárd forint értékben vállaltak finanszírozási kötelezettséget.

Az MFB Csoport rövid idő alatt a teljes finanszírozási portfólióját érintő csomagot dolgozott ki, amely széles vállalati spektrumot felölelve hitel-, tőke, és garancia megoldásokkal számos vállalkozásnak biztosított lehetőséget a munkahelyek megőrzésére, illetve új beruházások, tranzakciók megvalósítására, így járulva hozzá a COVID-19 járványhelyzet okozta gazdasági hatások enyhítéséheze. A finanszírozással az előzetes becslések alapján az MFB Csoport tagjai együttesen 0,8 százalékkal járulhatnak hozzá a 2020-as hazai GDP-hez.

A 2020-as évben az MFB új kötelezettségvállalási állománya az uniós hitelekkel együtt meghaladja a 1200 milliárd forintot, s a tervek szerint a pénzintézet ezt a dinamikát a következő években is fenn tudja tartani.

A bank célkitűzése, hogy dinamikusan kövesse az egyes gazdasági szektorok helyzetét, hogy gyors finanszírozási megoldást tudjon adni a legégetőbb problémákra.

A refinanszírozáson túl a bank az 1 milliárd forint feletti forrásigényű beruházások, projektek egyedi finanszírozása területén is komolyan előrelépett.

Fotó: Vémi Zoltán / VG

A gazdasági visszaeséssel érintett vállalkozások igényeinek megfelelően átalakított uniós termékkínálat az egyik legfontosabb eszköze volt az év során az átmeneti likviditási problémák kezelésének. Ugyanakkor a források megosztása révén azok a cégek is kedvező hitelhez juthattak, amelyek a válság kezelésére a fejlesztés és bővítés stratégiáját választották. A 2014-2020-as pénzügyi ciklus hiteltermékeinek befogadott igénnyel való lefedettsége immár elérte a 94 százalékot. A legsikeresebb uniós termék a KKV Technológia Hitelprogram, az MFB Gazdaság Újjáépítési Hitelprogram, illetve az MFB Krízis Hitel és az MFB Krízis Hitel Plusz voltak.

Az MFB a 2021-es évre elsősorban a fejlesztési, beruházási célú hitelezés felfutását várja. Emellett kiemelten kezeli a jelentős forrásigényű, emellett komoly munkahely teremtő és megtartó képességekkel rendelkező projektek finanszírozását.

A dinamikusan erősödő piaci igény kiszolgálása kiszámítható, stabil finanszírozási hátteret igényel, melynek érdekében az MFB sikerrel újította meg forrásbevonási tevékenységét. Ezt a munkát az év során egyszeri hatások is segítették, ide sorolható többek között a korábban az MFB tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó Corvinus Zrt. korábbi hitelének végtörlesztése is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.