BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Menekülnek a menedékdevizáktól

Néhány hete még az erős frank miatt vakargathatták a fejüket a svájci jegybankárok, azóta a kötvényhozamok letörték a ralit. Most a dollárt veszik a piacon, a menedékdevizákat pedig eladják, az euróval és a közép-európai fizetőeszközökkel egyetemben.

A svájci jegybank (SNB) örülhet, sokan mások viszont a fejüket kapkodják, miután az amerikai kötvényhozamok emelkedésével induló kiigazítás szétterjedő hullámokat vet a nemzetközi piacokon, olykor meglepő hatásokkal, amelyek a közép-európai devizákat is elérték, idei leggyengébb árfolyamszintjükre vetve vissza őket. Az új évbe lépve az elemzők többsége a dollár további gyengülésére, valamint az euró és a feltörekvő piaci devizák erősödésére számított. Nem ez történt, és sokan már azt is megkérdőjelezik, egyáltalán sor kerül-e erre 2021-ben.

A devizapiacok talán leglátványosabb pálfordulását a frank produkálta.

Hat és fél éves csúcsponton kezdte az évet a dollár ellenében, 1,14-nál is erősebb szinteken, február közepén azonban látványos gyengülés kezdődött, és hétfőre nyolc hónapos mélypontig jutott, 1,07 körül.

Az SNB döntéshozói fellélegezhetnek, miután kemény kritikák érték a jegybank politikáját, amiért nem igyekezett gátolni a frank erősödését, és annak ellenére sem tudott inflációt lehelni a gazdaságba, hogy a svájci kamatok már öt éve negatívak, sőt a mínusz 0,75 százalékos irányadó kamat a legalacsonyabb a világon. Még három hete sincs, hogy mértékadó közgazdászok – Stefan Gerlach, Yvan Lengwiler és Charles Wyplosz – közös tanulmányban sürgettek radikális stratégiaváltást, akár a franknak az euróhoz kötésével, vagy árfolyamsáv bevezetésével.

Fotó: Shutterstock

A frank gyakorlatilag minden jelentős devizával szemben gyengült a három héttel ezelőtti szintekhez képest, az euró ellen például 1,08-ról 1,11 fölé.

A Commerzbank napi technikai elemzése szerint most némi profitrealizálás következhet, de az 1,105–1,099-es régió megfoghatja a visszapattanást. A dollár erősödése, ami a menedékdevizák – a frank és jen – eladását okozza, aligha fordul meg rövid távon, különösen, miután az amerikai szenátus jóváhagyta Joe Biden elnök 1900 milliárd dolláros gazdaságmentő megacsomagját. Az eddigi eladások csak némileg csökkentették a korábban felépült óriási mennyiségű euróvételi pozíciót, az európai vakcinázás lassúbb, mint a tengerentúli, és az erősödő várakozások a Fed mennyiségi lazításának enyhítésére növelhetik az amerikai kamatelőnyt, miközben

az Európai Központi Bank lehet, hogy már csütörtöki ülése után kötvényvásárlásai felgyorsítását jelenti be, hogy megelőzze a hozamok emelkedését.

A Nordea elemzői egyenesen arra számítanak, hogy az euró gyengülése nemhogy megfordulna, hanem a dollár az 1,16-ot is eléri ellene az év végére a jelenlegi 1,19-os és a két hónappal ezelőtti 1,24-os szintekről. Nem jó ómen az euró számára az sem – mutatott rá Kit Juckes, a Société Générale fő devizastratégája –, hogy az elemzők évek óta nem ítélték olyan gyengének az európai növekedési kilátásokat az amerikaihoz képest, mint most.

Ami az euróra hat, az általában a közép-európai devizákra is, ráadásul régi összefüggés, hogy a dollár vásárlása számukra eladást szokott jelenteni. Ehhez hozzájárul a régiónk járványmutatóinak romlása és a kényszerű zárlatok is. Kérdés, hogy a világ egyik leggyorsabb vakcinázási kampánya segít-e a későbbiekben a forintnak. Egyelőre a technikai kép azt mutatja – írta Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője –, hogy a hazai fizetőeszköz, amely tegnap 367 körül kereskedett az euró ellen, rövid távon a 370-hez közeli rekordmélypontot ostromolhatja, bár várhatóan nem töri át.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.