BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Trükkös volt a Fed, pillanatnyi lélegzethez jutott a dollár

Olyan blikkfangosan fogalmazott legutóbbi ülése jegyzőkönyvében monetáris politikája kilátásairól a Federal Reserve, hogy az elemzői jegyzetek sora viccelődik ezen. Mindenesetre legalább ideiglenesen enyhült a nyomás a dolláron, de a világ vezető devizájának jövendő kurzusáról ugyanúgy megoszlanak a vélemények, mint korábban.

Eliza Doolittle, a Pygmalion című darab hősnője ma Prágába, Budapestre, vagy Varsóba utazna tiszta beszédet tanulni, és semmiképp sem Amerikába, ahol a Federal Reserve döntéshozói

nem egyszerűen csak beszélgetnek, ahelyett hogy cselekednének, hanem arról beszélgetnek, mikor lenne a legjobb beszélgetniük az eszközvásárlásaik visszafogásáról

– írta Kit Juckes, a Société Générale fő devizastratégája az amerikai jegybank legutóbbi üléséről szerdán közzétett jegyzőkönyvről. Miközben a közép-európai jegybankok a szigorításra készülnek és a kanadai központi bank habozás nélkül belekezdett a monetáris lazítás visszafogásába, a Fed trükkös problémával szembesül, maga is elborzadva az eszközár-szörnyetegektől, amelyeket a saját politikája teremtett – írta a közgazdász.

Alig lehet olyan elemzői kommentárt találni a jegyzőkönyvről, amelyik ne viccelődne Juckeshoz hasonlóan azon, ahogy a Fed megoldotta az előtte álló kommunikációs problémát, mondva is valamit, meg nem is rekord eszközvásárlásai majdani lelassításáról. Az év első hónapjainak trendje a dollár erősödése és a hosszú lejáratú amerikai állampapír hozamok emelkedése volt, mert a gazdaság és az infláció felpörgésére számító befektetők azt várták:

a Fed hamarosan kilép a válságüzemmódból, kevesebb kötvényt kezd el vásárolni, és később kamatot is emel.

Az utóbbi hetekben azonban ezek a világpiacokra is erőteljes hatást gyakorló folyamatok megtörtek, mert az amerikai munkaerőpiac a vártnál lassabban gyógyul (miközben Európa rákapcsol). Az infláció azonban felfutóban van, és mindenki a Fed reakcióját figyeli.

Fotó: Shutterstock

A jegyzőkönyvben azonban a bank – elkerülendő a kötvénypiac összeomlását, és a dollár rakéta-üzemmódba kapcsolását, amit 2013-14-ben már megtapasztalt – csak annyit mondott, hogy egyes döntéshozói szerint az elkövetkezendő ülésein lehetséges, hogy majd el kellene kezdeni a monetáris politikai váltás kezdetéről beszélgetni.

A kötvénypiaci felfordulás, mint előzmény a döntéshozókat mintha bénító poszttraumatikus stressz szindrómába taszította volna

– fogalmazott Ulrich Leucthtmann, a Commerzbank fő devizastratégája. Mindenesetre a Fed-kommentár visszafordította a dollár gyengülését az euró ellenében 1,22-es szinten túl elért háromhónapos mélypontról, de csütörtökön újra gyengülni kezdett.

Milyen irányt vesz a zöldhasú, ez a közép-európai devizák számára sem közömbös, hiszen a dollár vásárlása tipikusan a gyengülésükkel jár (bár az elmúlt hetekben plusz támogatást nyertek a régióban az amerikaihoz hasonlóan meglóduló inflációtól). Leuchtmann szerint a dollár erősödését nem az eszközvásárlás visszafogása, hanem a kamatemelési várakozások szárnyra kapása okozhatná, ez pedig 2013/14-ben mintegy hathónapos késéssel következett be, és ezúttal akár nagyobb is lehet a különbség.

A Fed jegyzőkönyv véget vethet egyelőre a dollár gyengülésének, de túl korai egy trendfordulóhoz

– vonta le a következtetést. Juckes szerint ugyanakkor a trükkös Fed-kommunikáció még erre sem elég, a kötvényhozamok a jelenlegi szintek környékén ragadhatnak, a dollár pedig lassú gyengülésre van ítélve. A Saxo Bank jegyzete szerint az euró erősödése mögött fontos tényező volt az európai kötvényhozamok emelkedése. Ezt az Európai Központi Bank (EKB) aligha szemléli jó szemmel a Capital Economics piaci elemzője, Jonas Goltermann szerint.

Az amerikai hozamok emelkedése vélhetően gyorsabb lesz, mint az európaiaké, és ebből a közgazdász a dollár erősödését olvassa ki, az év végére 1,15-ös szintet jósolva. Ezt támasztja alá szerinte az is, hogy a szeptemberi választásokon Németországban hatalomra kerülhetnek a Zöldek, ami nagyobb kormányzati költekezést hozhat az eurózónában.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.