BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eséssel zárta a napot Európa

Csökkenéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek kedden. A befektetők óvatosak, kivárnak az Európai Központi Bank kormányzótanácsának csütörtökön esedékes kamatdöntő ülése előtt.

A vezető nyugat-európai tőzsdemutatók közül:

  • a londoni FTSE-100 mutató 0,53 százalékos,
  • a frankfurti DAX-index 0,56 százalékos,
  • a párizsi CAC-40 index 0,26 százalékos,
  • a milánói FTSE MIB pedig 0,72 százalékos mínuszban zárt,
  • egyedül a madridi IBEX-35 tudott emelkedni, 0,14 százalékkal.
Fotó: Shutterstock

A hatszáz legnagyobb európai vállalat árfolyamának változását követő Stoxx Europe 600-as index 0,49 százalékkal, 472,86 pontra süllyedt. A nap vesztesei a vegyipari vállalatok voltak, amelyek alindexe 1,1 százalékkal csökkent. A páneurópai indexek közül az FTSE Eurofirst 300 index 0,46 százalékkal, az euróövezeti gyűjtőindexek közül pedig az EuroStoxx50 0,50 százalékkal esett.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára tovább csökken. Este fél hatkor a novemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,60 százalékos mínuszban, 71,79 dolláron, az októberi szállítású WTI pedig 1,30 százalékos veszteségben, 68,39 dolláron forgott.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1847 dollárt adtak, 0,18 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz. A dollár már a második egymást követő napon erősödött és távolodott a múlt héten elért egyhavi mélypontról, mivel az amerikai kincstárjegyek hozamának emelkedése a dollár euróval szembeni gyengülésére számító short pozíciók zárására késztette a befektetőket.

A dollár erősödése és az állampapírok hozamemelkedése megnyirbálta az arany iránt keresletet. A nemesfém unciánkénti ára az azonnali jegyzésekben 1,46 százalékkal, 1796,43 dollárra, decemberi szállításra pedig 1,97 százalékkal, 1797,50 dollárra csökkent a New York-i árupiacon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.