BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megmozgatta a forintpiacot az MNB és alelnöke

A várakozások szerint a 350-355 forint közti sávba térhet vissza az euró-forint kurzusa.

Ismét hullámvasútra került a forint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatöntésének napján. Tegnap a vártnál alacsonyabb, 30 bázispontos kamatemelés hírére 366,6-ig szaladt el az euró-forint kurzus, majd a jegybanki közlemény és Virág Barnabás MNB alelnök bejelentései után gyors korrekció következett. Sőt, késő délutánra bőven 364 forint alá süllyedt az euró jegyzése.

Az eddigi kommunikáció alapján arra lehet következtetni, hogy az MNB célja minél előbb a 350-355 közötti euró/forint árfolyam elérése, kis szerencsével és a novemberi inflációs csúcsot követően egy esetleges pozitív meglepetést hozó decemberi árindex-adattal ez akár még teljesülhet is

– értékelt a VG kérdésére Pálffy Gergely, a Raiffeisen Bank elemzője. A szakértő szerint az alapkamat helyett újra a betéti kamat lesz az irányadó, s az a bejelentés, hogy a jegybank az egyhetes betét kamatát az alapkamat felett emelheti, egyértelműen erősítette a forintot. De nem csak a hazai fizetőeszköz volt erős, az OTP-részvények árfolyama pillanatok alatt 400 forinttal ugrott délután, Pálffy Gergely szerint a forintlikviditás szűkítő intézkedések egyik nyertesei a kereskedelmi bankok lehetnek, hiszen a hitelkihelyezésen túl fennmaradó fölös likviditásaikat az alapkamatnál magasabb kamatszint mellett helyezhetik el a jegybanknál. A következő betéti tendert csütörtökön tartja az MNB, az aznapi forintpiac is izgalmasnak ígérkezik. 

Fotó: Shutterstock

A Raiffeisen szakértője szerint egyáltalán nem zárható ki, hogy rövid időn belül akár 360 forint alá húzódjon vissza az euró kurzusa. A tavaly áprilisban elért árfolyamcsúcs 369,59-nél húzódik, mely rendkívül erős ellenállási szintet jelent és bár múlt pénteken 367 fölött is járt a jegyzés, most úgy tűnik, nem fenyeget a rekorddöntés veszélye.   

Hozzátette, a jegybank továbbra is erős ellenszélben van, hiszen változatlanul expanzív a magyar költségvetési politika, sok az inflációt felhajtó intézkedés, így az SZJA-visszatérítés, az adócsökkentések…, 

ezzel szemben a forintárfolyam erősítésével hathat a központi bank az infláció leszorítása érdekében. A Raiffeisennél úgy kalkulálnak, hogy az MNB betéti tenderein a kamat az év végére elérheti a 3 százalékot, ez pedig már valóban elég attraktív ahhoz, hogy a forint likviditás a jegybank számára kedvezően alakuljon. Tovább ösztönző eszköz pedig a tegnap bejelentett jegybanki diszkontkötvény is – tette hozzá Pálffy. A Raiffeisen Bank várakozása az év végére a 350-es euró/forint árfolyam. Ehhez az kell, hogy novemberben tetőzzön az infláció (várhatóan 7 százalék felett), decemberben viszont már alacsonyabb árindex változásra lenne szükség.

Ilyen szempontból talán jó hír, hogy a novemberi inflációban még szinte nem is látszik majd a benzinár sapka hatása, 

hiszen a KSH a hónap első 21. napja alapján állapítja meg a fogyasztói árindexet. A forint rövidtávú kilátásai a technikai elemzések alapján vegyesek, az Equilor gyorsértékelése szerint érdemi korrekció akkor várható, ha a jegyzés visszasüllyed a 364,25-ös szint alá. Az ING elemzőit nem lepte meg a 30 bázispontos kamatemelés, és azt is eltalálták, hogy ez a szintű emelés első látásra okozhat csalódást a piacnak. Kommentjükben kiemelték, a jegybank szigorítási ciklusa sokkal inkább maratoni futás, semmint sprint. Hozzátették, a napok óta erős dollár miatt a forint további erősödése sem borítékolható. Kedd reggel egyébként már elhangoztak olyan várakozások, hogy az MNB komoly mértékű forintlikviditás szűkítésre készül, ezek a spekulációk többszörösen beigazolódtak, hiszen döntés született a forintlikviditást nyújtó deviza-swap tenderek teljes kivezetéséről is, ami önmagában 800 milliárd forintot von ki a bankrendszerből a következő 10 hónapban.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.