BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rekordon az osztalékfizetések

Kaszáltak az AT&T, az Apple, a Microsoft és az Exxon Mobil részvényesei.

Rekordszintre nőtt a kifizetett osztalékösszeg a harmadik negyedévben a világon – áll a Janus Henderson brit alapkezelő jelentésében. Az alapkezelő a világ mintegy 1200 legnagyobb, tőzsdén jegyzett cégének az adatai alapján azt közölte, hogy idén a harmadik negyedévben globálisan rekordnagyságú összeget, 403,5 milliárd dollár osztalékot fizettek ki a részvényeseknek, ami 19,5 százalékkal felülmúlta az egy évvel korábbit.

A pandémia által leginkább érintett tavalyi év egészében 1300 milliárd dollár osztalékkifizetés történt, ami 12 százalékkal elmaradt a 2019. évitől.

Az idei harmadik negyedévben az osztalék összege 10 százalékkal nőtt az Egyesült Államokban, 26 százalékkal Japánban, 38 százalékkal az ázsiai és csendes-óceáni térségben (Japánt leszámítva), Nagy-Britanniában pedig csaknem 90 százalékkal emelkedett, míg Európában 34 százalékkal csökkent a tavalyi harmadik negyedévvel összevetve. 

Fotó: KTS  / Science Photo Library via AFP

Az amerikai cégek rekordnagyságú, 130,7 milliárd dollárnyi osztalékot fizettek ki a negyedévben, a legtöbbet az AT&T Inc., az Apple Inc., a Microsoft Corp., és az Exxon Mobil.

A Janus Henderson rámutatott arra, hogy a harmadik negyedévben ott emelkedett a legnagyobb mértékben az osztalékösszeg, ahol tavaly a legjelentősebben csökkent, mint például Nagy-Britanniában.

Az alapkezelő korábbi előrejelzéséhez képest 2 százalékkal, 1460 milliárd dollárra javította fel az idén kifizetésre kerülő osztalék várható nagyságát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.