BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vegyesen startolt New York

A kamatemelés reményében emelkedő kötvényhozamok lenyomták a technológiai ágazat nagyjainak a részvényeit.

Vegyes indexekkel indult a kereskedés kedden az amerikai értékpapírpiacokon.

A DJIA-30 index 0,15 százalékkal emelkedett, az S&P index 0,01 százalékkal ment feljebb a kezdéskor, a Nasdaq Composite index viszont 0,21 százalékkal nyitott gyengébben.

Hétfőn az indexek vegyesen zártak, a DJIA szerény nyereséggel végzett. Az S&P index viszont 0,3 százalékos, a Nasdaq Composite pedig 1,3 százalékos veszteséggel esett vissza rekordja alá.

A keddi kereskedés kezdete előtt a nagyobb bankok részvényei 0,2-0,8 százalékkal erősödtek azzal a feltételezéssel élve, hogy Jerome Powell Fed-elnök hétfőn bejelentett újrajelölésével kamatemelésre kerülhet sor már 2022 közepén.

A kamatemelés reményében emelkedő kötvényhozamok viszont lenyomták a technológiai ágazat nagyjainak a részvényeit. 

A Meta Platforms, a Microsoft és az Apple részvények 0,3-0,5 százalékkal gyengültek a tőzsdén kívüli forgalomban a keddi piaci nyitás előtt. A technológiai papírok azért érzékenyek a kötvényhozamokra, mert a befektetők a fix hozamú eszközökhöz képest számítolják le (egyébként nagy) várható nyereségüket.

Fotó: William Volcov / AFP

A Brent és a WTI olajfajta ára már felfelé korrigált azt követően, hogy az Egyesült Államok bejelentette 50 millió hordó felszabadítását stratégiai készletéből az árcsökkenés támogatása érdekében. A Brent ára 1,47 százalékkal állt magasabban az amerikai kereskedési idő kezdetén a nemzetközi kereskedelemben hordónként 80,87 dolláron, a WTI ára pedig 1,28 százalékkal ment feljebb 77,73 dollárra.

A dollár árfolyamát megemelte a Fed hivatalban lévő elnökének újrajelölése a posztra. 

A hat vezető nemzetközi fizetőeszközzel szembeni árfolyam alapján kalkulált dollárindex 16 havi csúcsnál, 96,5 pont környékén ingadozik. Az amerikai piacok nyitásakor az index 96,51 ponton állt, 0,03 százalék csökkenéssel.

Az arany ára a dollár erősödésének függvényében a hétfői több mint 2 százalékos esés után tovább csökkent az 1800 dolláros határ alá,  négy heti mélypontnál jár. Az arany spot ára 1790,38 dolláron áll 0,81 százalék napi csökkenéssel. Az euró 1,123 dollárnál 16 havi mélypontot érintett hétfőn. Azóta kissé erősödött, mert a pénzpiaci befektetők szinte már biztosra veszik az eurókamat megemelését az EKB decemberi ülésén. Az eurót 1,1247 dolláron jegyzik, 0,06 százalékkal erősebben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.