BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó rajt után tovább gyorsított a BUX

A nemzetközi befektetői hangulat továbbra is pozitív, miután enyhült az orosz–ukrán feszültség.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 73,95 pontos emelkedéssel, 51 369,31 ponton nyitott szerdán. A keddi záróértékéhez képest 0,14 százalékkal erősödött.

A nyitást követően tovább erősödött az index. 9.20-kor 439 pontos plusszal 51 734,36 ponton állt, ami 0,86 százalékos emelkedés a keddi záróértékhez képest.

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője előzetes kommentárjában közölte, a nemzetközi befektetői hangulat továbbra is pozitív, miután enyhült az orosz–ukrán feszültség. A magyarországi árfolyamokra azonban hatást gyakorolhat az Európai Bíróság szerdán várható ítélete a jogállamisági mechanizmus ügyében.

  • A vezető részvények közül az OTP árfolyamában fontos támaszt képez a 200 napos mozgóátlag 17 150 forint közelében, míg rövid távú ellenállás 17 500 forintnál húzódik.
  • A Mol grafikonján 2600 forintnál található támasz, és 2650 forintnál ellenállás.
  • A Richter is próbál felfelé korrigálni, de 8000 forintnál fontos ellenállás húzódik.
  • A Magyar Telekom a negatív hangulatban is jól teljesített, ellenállási szintek 435, majd 440 forintnál találhatók.
Fotó: Shutterstock
  •  Részvénypiacok: A Fed kamatemelésivel kapcsolatos várakozások növekedésével – amihez csütörtökön James Bullard St. Louis-i Fed-elnök üzenete nagymértékben hozzájárult – csökkentek az európai részvénypiacok. Az esést a kamatérzékeny technológiai szektor vezette. Vegyesen teljesítettek az autóipari részvények. Sokat esett a Volvo az alkatrészhiány miatti vártnál gyengébb eredményei miatt, a Mercedes-Benz azonban nagyot ugrott a kiemelkedő profitja, a BMW pedig a kínai vegyesvállalatának felvásárlása miatt.

A zárás után azonban megütötték a piacokat azokra az információkra, hogy küszöbön áll Ukrajna lerohanása, emiatt beszakadtak az európai határidős indexek, csakúgy, mint az amerikai tőzsdék. Az olajárak kilőttek, megközelítve a 100 dollárt, a kamatemelési várakozások ellenére a kockázatkerülés miatt nagyot estek a hozamok. Az energiaszektor azonban jelentősen emelkedett a szárnyaló olajárak hatására. A kedvezőtlen nemzetközi hangulatban tovább süllyedt a hazai tőzsde is. Átlaghoz közeli, 9,8 milliárd forintos forgalom mellett 0,8 százalékkal esett a BUX. A gyengülést az OTP vezette 1,9 százalékkal, kissé csökkent a Richter is, míg stagnált a Mol, és két forinttal emelkedett a Magyar Telekom.

  • Devizapiacok: Ukrajna esetleges orosz inváziója miatt élesen erősödtek a menedékdevizák, a jen, a svájci frank és a dollár, míg megütötték a feltörekvő és főleg a régiós devizákat, így a forintot is. A forint azonban kisebb mértékben esett, mint a złoty és a cseh korona. A geopolitikai konfliktus így háttérbe szorította a monetáris politikai várakozásokat, amelyek szintén erőteljesen alakulnak. A tengerentúlon már nagyobb eséllyel árazzák a márciusi 50 bp-os kamatemelést, az év végi várakozások pedig már 1,75–2 százalékra ugrottak fel. Ezzel szemben Christine Lagarde EKB-elnök továbbra is próbálja hűteni a várakozásokat, mivel szerinte az energiaárakat a jegybank úgysem tudja mérsékelni, miközben a kamatemelés ártana a gazdaságnak.
  • Állampapírpiacok: A magyar állampapírpiac rövid oldalán a 3 hónapos hozam jelentősen ugrott, a hosszú oldalon pedig 6–11 bp-tal kerültek feljebb a hozamok. A 10 éves magyar referenciahozam 4,75 százalékra nőtt, ezzel +444 bp volt a felára a német és +269 bp az amerikai azonos futamidejű kötvényhez viszonyítva. A külföldiek forintállampapír-állománya 4817 milliárd forintra nőtt az előző heti 4807 milliárdról. Alig változtak a német és szakadtak az amerikai hozamok, így jelentősen szűkültek a transzatlanti szpredek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.