BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
STRATÉGIA

Zajok homályosítják a piaci képet

2022.02.23., szerda 12:46

A gyorsuló infláció és a globális fellendülés miatt növekvő nyersanyaghiány egyre nagyobb nyomást gyakorol a jegybankokra, 

hogy gyorsabban és egyre nagyobb mértékben emeljenek kamatot és vágják vissza a kötvényvásárlásukat. A bizonytalanságot továbbra is növeli az ukrajnai helyzetről érkező változóan pesszimista hírek folyama. A világ harmadik legnagyobb olajexportőrét fenyegető szankciók veszélyétől tartva a Brent nyersolaj árfolyama a 100 dolláros szinteket teszteli a héten amit 2014 óta nem láttunk. Az amerikai készletjelentések ugyan megingatták az olaj bikák lendületét a múlt szerdán, mivel az EIA jelentése szerint több mint egymillió hordóval nőttek a nyersolaj tartalékok a várt készletcsökkenéssel szemben, az ukrajnai konfliktus kiéleződése és az ebből adódó kínálat kimaradásának veszélye új erőt adott az olajpiaci bikáknak. 

A nyersolaj piac technikai képe ellentmond ugyan a realitásnak, mivel több jelzés is gyengülő momentumra utal a különböző indikátorokon megjelenő divergenciák miatt. A 85-86,70 dolláros sáv áttörése esetén a 75,10 (Fibonacci 38,2 százalék) 77,84 dollár (júliusi csúcs) sáv jelenthet fordulópontot. Jelenleg a legnagyobb kockázat az ingatag geopolitikai helyzet körül keresendő, valamint a globális gazdasági fellendülés bizonytalanabbá válása is gondot jelenthet. 

Az ukrán-orosz konfliktus további lendületet adhat a bikáknak és a Brent olajfajta akár a 100 dolláros szintet is hamarosan áttörheti.

Az európai kontinensen megjelent háborús konfliktus reális veszélye a befektetőket egyre inkább a biztonságos befektetések felé tereli. Ez az aranynak kedvezett a leginkább, amelynek sikerült kitörnie abból az egyre szűkülő sávból, amelyben tavaly nyár óta vergődött. Ha az európai kontinensen háború robbanna ki, a pánik tovább gyűrüzik, nagy valószínűséggel az arany áttöri az 1900 dolláros lélektani szintet és 2000 dollár feletti csúcsok felé veheti az irány. Az arannyal szemben az ezüst egyenlőre nem reagált a kiélezett orosz-ukrán helyzetre és továbbra is 25 dollár alatt ingadozik, ami hamarosan változhat ugyanis az ezüst gyakran csak késéssel követi az arany árfolyamát, viszont annál nagyobb lendülettel szokott változni az árfolyama. 

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.