BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Alkatrészhiány miatt zárja orosz üzemét a Renault

A Stellantis hamarosan bezárja oroszországi furgongyárát, mert kifogynak az alkatrészekből – közölte Carlos Tavares, az amerikai-olasz-francia autógyártó vezérigazgatója. 

Az ukrajnai invázió miatt a cég már korábban felfüggesztette az oroszországi járműkereskedelmet. De tovább működött a Moszkva melletti Kalugában lévő üzeme, melyet a Mitsubishivel együttműködve telepített, s alsókategóriás kisteherautókat gyártanak a Citroen, az Opel és Peugeot számára az orosz piac számára. A gyár futószalagjairól tavaly 11 ezer jármű gördült le.  

Fotó: ALEXANDER NEMENOV / AFP

A Stellantis a furgongyártást Kalugából Franciaországba és Angliába telepíti. Az orosz operáció évi 20-30 millió eurós nyereséget termelt. Nem közölték, hogy leírják-e a kalugai üzemet. Moszkva ugyanis orosz érdekeltségeik államosításával fenyegette meg a kivonuló cégeket.

Külföldi cégek százai jelentettek be legalább részleges kivonulást Oroszországból az ukrajnai invázió miatt, vagy helyezték kilátásba a termelés leállítását az ellátási lánc szakadására hivatkozva. Az oroszországi autógyártók közül a legnagyobb kitettséggel rendelkező Renault a múlt héten közölte, hogy felfüggeszti tevékenységét moszkvai gyárában, és „felméri” a piacvezető Lada márkát gyártó Avtovaz egység jövőjét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.