BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
STRATÉGIA

Növekvő ütemben szállítja a profitot a Dropbox

2022.03.11., péntek 16:27
Stratégia
Fotó: dropbox/Shutterstock

A koronavírus-járvány látszólagos lecsengése után szinte azonnal újabb válság rázta meg a tőkepiacokat az orosz-ukrán háború kirobbanásával. A piacon ismét megindult a kitárazás, a VIX az egekbe szökött és a növekedési részvényeket újabb pofon érte. Azonban, ha több éves távban gondolkodunk és maximalizálni szeretnénk a hozamunkat, nem hagyhatjuk ki a növekedési részvényeket a portfoliónkból. Ahhoz, hogy egy befektetéstől biztonságosan kétszámjegyű megtérülést várhassunk, annak három fő jellemzővel kell rendelkeznie: tartós üzleti modell, konzisztens növekedés és kedvező bekerülési átlagár. A Dropbox esetében a jelenlegi árfolyamon úgy látszik, mind a három komponenst ki lehet pipálni.

Fotó: Shutterstock

A Dropbox vezető szoftverfejlesztő és szolgáltató a tartalom-együttműködési és munkafolyamat-szervező szoftverek terén. A társaságnak a tavalyi év végén több mint 700 millió regisztrált felhasználója volt a világ 180 országából, melyhez 2,2 milliárd dolláros árbevétel, 1,01 dolláros tisztított EPS és közel 708 millió dollár szabad pénzáram társult. Az elmúlt öt évben felhasználóinak száma évente átlagosan 11 százalékkal, míg az árbevétel ugyanezen időszakban évi átlag 17 százalékkal bővült. Utóbbi a társaság árazási potenciálját, valamint a költségek kordában tartására vonatkozó képességét is erősíti. A vállalat mérlege kifejezetten erős, az év végén több mint 1,7 milliárd dolláros készpénzállományon ült, míg a teljes adósságállomány 2,4 milliárd dollár alatt zárt. A következő éveket tekintve a konszenzus magas egyszámjegyű árbevétel-növekedéssel számol.

A társaság menedzsmentje a legutóbbi gyorsjelentésük alkalmával tőkeallokációs szempontból megítélésem szerint jó eszközt választott a részvényesek javadalmazására. Február közepén ugyanis bejelentették, hogy a még futó saját részvény visszavásárlási programot kiegészítik további 1,2 milliárd dollárral, ezzel a keretben lévő összeg meghaladta az 1,5 milliárd dollárt is, mely jelenlegi árfolyamon számolva több mint a kint lévő részvények 18 százaléka. Az árazást tekintve jelenleg a társaság előretekintő P/E alapon 13,5 alatt kereskedik, mely a kétszámjegyű tisztított EPS növekedés miatt kifejezetten kedvező beszállót biztosíthat.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.