BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
STRATÉGIA

Finomítók harcolnak a kőolajért

Az Oroszország elleni szankciók stresszelték a fizikai piacot különösen Európában, ahol Oroszország az üzemanyagtermékek legfontosabb szállítója.
2022.05.04., szerda 13:27

Az áruszektor áprilisban is lendületben maradt, a Bloomberg árupiaci indexe már ötödik hónapja emelkedik, és újabb rekordszintekre tör. Az árfolyamnövekedés a mezőgazdasági és energiaszektorban koncentrálódott. A nemesfémek és az ipari fémek viszont lefelé korrigáltak az elhúzódó kínai járványügyi lezárások miatt, ami rontja a keresleti kilátásokat. Negatívan hat továbbá a globális gazdasági kilátásokra az erős dollár, amely húszéves csúcsot ért el a jennel és ötéves csúcsot az euróval szemben. Ezt tovább fokozhatja a gyors ütemű kamatemelés, ezért különösen fontos lesz a Fed mai kamatdöntő ülésének üzenete.

Refilling benzin üzemanyag tankolás fuel view from inside of gas tank of a car
Fotó: Shutterstock

A kőolaj kereskedelme továbbra is szűkülő tartományban mozog, a Brent hordónként 98 és 110 dollár között ingadozik. Ez azonban nem akadályozta meg az üzemanyagtermékek árának emelkedését.

A dízel, a világgazdaság igáslova, jelentősen drágult, és a New York-i térségben tapasztalható szűkülő kínálat történelmi csúcsra sodorta az árakat.

Az ukrajnai háború és az Oroszország elleni szankciók felforgatták a globális ellátási láncokat és stresszelték a fizikai piacot különösen Európában, ahol Oroszország az üzemanyagtermékek legfontosabb szállítója.

Az űr betöltése és a megugró árak kihasználása céljából az Egyesült Államok öbölparti finomítói több szállítmányt küldenek Európába és Latin-Amerikába az Egyesült Államok keleti partvidékének rovására, ahol a készletek emiatt az 1996-os mélypontra süllyedtek. Mivel a New York-i kikötő a határidős kereskedés leszállítási pontja a NY Harbor Ultra-Light Sulphur Diesel szerződésben, az ottani szűkösség túlzottan kihat a tőzsdei árakra.

A kőolaj helyett az üzemanyagtermékek költségére kell tehát összpontosítani, amikor megpróbálják meghatározni azokat az árszinteket, amelyeken a keresletet a magasabb árak már negatívan befolyásolják. A kialakult helyzetben a finomítók sok pénzt keresnek, az árrések rekordra futnak mind a Amerikában, mind Európában.

Az arany esésbe fordult hétfőn, amikor az amerikai tízéves reálhozamok pozitívba váltva elérték a 0,15 százalékos szintet. A dollár erősödése és az olajárak csökkenése tovább rontotta a technikai képet. A piac 1875 dollár alatt 1850 – és ami még fontosabb: – 1827 dollárnál keres támogatást.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.