BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
STRATÉGIA

Jó lehetőségek a breakeven inflációt követő ETF-ek

2022.05.03., kedd 13:17

Az inflációs nyomás hatására emelkedő kamatlábak rányomták a bélyegüket a globális kötvénypiacokra. A piacokat érő kihívások azonban még nem értek véget, a kamatok esetleges további emelkedése a kötvényárfolyamok esését támogatja.

Aki kötvényt tart a portfóliójában, az – a tudtán kívül is – az infláció alakulására fogad. Amikor a pénzromlás üteme lassú, a fix kamatozású kötvények vásárlása tűnik célszerűnek. Ellenben olyan magas pénzromlás mellett, mint amilyen a mostani is, a befektetők ösztönösen az inflációkövető befektetésekhez nyúlnak.

Alacsonyabb inflációs környezetben viszont nem könnyű eldönteni, hogy a fix kamatozású vagy az infláció-indexált kötvényt válasszuk-e. Ehhez nyújt segítséget az úgynevezett breakeven inflációs ráta.

Bitcoin,Coin,With,Etf,Text,Put,On,Wooden,Floor,,Concept

Fotó: Shutterstock

Ez nem más, mint a nominális kamatláb és az azzal azonos lejáraton vett infláció-indexált kötvényen elérhető hozam különbsége. Ha a két érték differenciája 3ra adódik, az azt jelenti, hogy a piac átlagosan 3 százalékos pénzromlást vár a lejáratig. Ha úgy véljük, hogy az árak emelkedése ennél magasabb lesz, akkor érdemes inflációkövető kötvényt vennünk. Ellenkező esetben fix kamatozású eszköz vásárlása tűnik célszerűnek.

A breakeven infláció azonban nem csak a befektetési döntés meghozatalában nyújt segítséget, hanem befektetési lehetőséget is teremt. Mivel a breakeven infláció maga nem kereskedhető, ezért szintetikus módon állítják elő az alapkezelők: inflációkövető állampapírokat vesznek, míg a fix kamatozású kötvényeket shortolják. Az így kialakított portfólió leköveti a breakeven infláció mozgását. Az AMUNDI és a Lyxor 10 éves amerikai breakeven inflációt lekövető ETF-ei 9 százalékot meghaladó hozamokat mutattak fel egy éves időhorizonton. Természetesen olyan ETF-ekkel is kereskedhetünk, melyek az európai inflációs várakozásokhoz igazodnak.

Mint mindennek, ennek is megvan a maga kockázata. A pénzromlás ütemére vonatkozó várakozások mérséklődése a breakeven infláció csökkenését, ezáltal a fent említett ETF-ek árfolyamának esését is magával hozhatja.

Fotó: VG

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.