BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Padlóra került az OTP, a gödör széléről húzta vissza a forintot a jegybank

Nagy eséssel zárt kedden a pesti tőzsde, az OTP kurzusa a pandémia kezdete óta nem látott szintre zuhant.

Pesszimista hangulat uralta kedden az európai tőzsdéket, bár a vezető nyugat-európai indexeken a nap vége felé enyhült a nyomás, így Frankfurtban, Párizsban és Londonban is enyhe emelkedéssel zártak a vezető mutatók.

A magyar tőzsdének viszont nem volt ilyen szerencséje, a BUX 1,6 százalékos esést követően, 38 519 pontra süllyedt. A hazai részvények 10,2 milliárd forint értékben cseréltek gazdát.

üzletember esik esés OTP tőzsde Business man point to falling graph of stock market
Fotó: Shutterstock

A gyenge teljesítményből mind a négy blue chip részvény kivette a részét. Az ostor leginkább a Magyar Telekomon csattant, melynek árfolyama 3,7 százalékkal, egészen 317 forintig zuhant.

Nem kímélték a befektetők az OTP-t sem, a bankpapír kurzusa 1,9 százalékkal, kereken 8000 forintra esett, ami a pandémia kezdete – vagyis bő két év – óta nem látott mélypont. 

Nap közben 8000 forint alatt is meg lehetett vásárolni a vezető hazai bankrészvényt.

A Richtert másfél százalékkal ütötték lejjebb, a gyógyszergyártó cég papírjai 7045 forinton búcsúztak a parkettől. A Mol megúszta kisebb, közel 1 százalékos veszteséggel, az olajcég részvényei így 2846 forintról várhatják a holnapi folytatást.

A forintot a jegybank délutáni 200 bázispontos kamatemelése és Virág Barnabás MNB-alelnök további határozott szigorítást megelőlegező szavai húzták vissza a történelmi mélypont közeléből. Az euróval szemben a 415-ös szint környékéről fordult vissza a hazai fizetőeszköz, és nagy ralival egészen a 405-ös szint közelébe erősödött a pesti tőzsdezárásig. Ez napon belül csaknem félszázalékos felértékelődés. A dollárral szemben 0,6 százalékot javított a magyar pénz, a zöldhasút így ismét 403 forint alatt jegyezték délután öt óra után. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.